SUA și NATO și-au sincronizat, miercuri, răspunsurile scrise către Moscova. Alianța Nord-Atlantică a transmis Rusiei răspunsul scris solicitat de diplomația acestei țări, după ultima rundă de negocieri de la Geneva, soldată fără un rezultat concret, transmite sursa.
Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă sincronizată astfel încât să nu se suprapună cu cea susținută anterior de secretarul de stat american Antony Blinken.
Stoltenberg a spus că Alianța este pregătită să asculte „preocupările de securitate ale Rusiei”, însă „Rusia trebuie, la rândul său, să se abțină de la acțiuni agresive și periculoase la adresa aliaților și oricăror alte state”.
Jens Stoltenberg: „Rusia să-și retragă trupele aflate ilegal în Ucraina, Georgia și Republica Moldova”.
„Rusia ar trebui să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, deoarece se află acolo fără acordul acestor țări”, a indicat secretarul general al NATO, cu referire la anexarea ilegală a Crimeei, la intervenția din 2008 în Osetia și Abhazia și la prezența trupelor ruse în Transnistria.
Jens Stoltenberg a spus că discuțiile cu Moscova pe marginea situației de securitate trebuie derulate cu respectarea principiilor pe care se bazează NATO, inclusiv dreptul fiecărei țări de a alege alianțele din care face parte.
„NATO nu va face compromisuri pe marginea principiilor fundamentale pe care se bazează Alianța. NATO consideră apărarea comună drept extrem de importantă și Alianța este total dedicată respectării articolului 5 (care prevede că un atac asupra unui membru NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO, n.r.”), a precizat el.
Stoltenberg a reiterat apelul ca Moscova și NATO să-și restabilească reciproc misiuni la Bruxelles și Moscova şi să utilizeze pe deplin canalele de comunicare pentru a promova transparența și reducerea riscurilor.
El a enumerat controlul armelor nucleare și amenințările spațiale și cibernetice între domeniile în care NATO și Rusia ar putea colabora.