Internaţional

NEGOCIERI: Liderii din Serbia și Kosovo se întâlnesc la Bruxelles

Liderii din Serbia şi Kosovo se întâlnesc joi, 18 august, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii. Mediatorii Uniunii Europeane spercă că vor reduce tensiunile dintre Belgrad şi Pristina, care au condus la proteste violente în ultimele săptămâni, transmite sursa.

Oficialii occidentali care supraveghează blocajul vechi – de decenii, dintre cei doi vecini, speră că cel puțin va reduce retorica tot mai războinică venită din ambele părți.

„Vom avea discuţii foarte dificile, nu suntem de acord aproape pe niciun subiect”, a apreciat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit separat cu Vucic și Kurti la Bruxelles miercuri, a declarat că trupele conduse de NATO staționate în Kosovo și-au întărit prezența la granița de nord a Kosovo cu Serbia din cauza tensiunilor actuale.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a convocat reuniunea după ce o dispută privind numerele de înmatriculare auto şi documentele de identitate au condus, la finalul lunii iulie, la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate.

Tensiunile s-au mai redus după ce Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile.

Schimbul de replici agresive între Serbia şi Kosovo a determinat Uniunea Europeană să dea publicităţii, la finalul săptămânii trecute, o declaraţie în care cere „ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce şi declaraţiilor periculoase şi să acţioneze în mod responsabil’”, notează Agerpres.

În prezent, procesul de aderare a Serbiei la UE este blocat din cauza disputei cu Kosovo.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 membre ale Uniunii Europene.

#Kosovo #Serbia #negocieri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button