Analize și opinii

Negocierile diplomatice dintre China și Statele Unite: noi oportunități și provocări

Acum, întreaga lume se confruntă cu teste globale privind puterea ordinii juridice internaționale, a sistemului de securitate și a valorilor. Situația din Orientul Mijlociu, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și tensiunile din strâmtoarea Taiwan sunt principalele subiecte înaintea întâlnirii dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden. Să ne amintim că Statele Unite și China se află astăzi într-o relație dificilă, deși stabilă. Putem spune că lupta reputațională pentru influență continuă între statele atât din regiunile învecinate, cât și din întreaga lume. Cu toate acestea, nu atinge nivelul de ostilitate pe care l-a făcut cu doar câțiva ani în urmă, în timpul președinției lui Trump.

Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, a subliniat îmbunătățirea contactelor dintre ambele țări. Declarațiile ambasadorului chinez în SUA, Xie Fen, indică, de asemenea, schimbări pozitive în relații.

Înainte de vizita lui Xi Jinping în Statele Unite, anunțată de Ministerul chinez de Externe, înalți oficiali au declarat pentru Politico, sub condiția anonimatului, că liderii vor discuta despre situația din Orientul Mijlociu și despre războiul din Ucraina. Desigur, președintele SUA Biden va vorbi despre importanța ca China să-și folosească influența într-un moment decisiv pentru a atinge stabilitatea globală, deoarece atât cele două state, cât și întreaga umanitate au nevoie de acest lucru. Să reamintim că RPC nu sprijină în mod deschis Rusia în agresiunea sa militară împotriva Ucrainei, cu atât mai puțin gruparea teroristă Hamas. Experții notează că China ar putea pune presiunea necesară asupra Rusiei și a altor regiuni de conflict pentru a încuraja soluții pașnice și a restabili securitatea. Statele Unite speră și ele în prudența Chinei.

Viitorul cooperării eficiente dintre Statele Unite și China va depinde de deciziile finale ale Beijingului în ceea ce privește răspunsul său la politicile criminale din Rusia și Iran. Acest lucru este important și asistența Chinei nu poate fi subestimată pe calea atingerii stabilității în lume.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, avertizează asupra unui posibil sprijin pentru complexul militar-industrial rus de către companiile chineze, care ar putea avea consecințe grave.

Guvernul chinez trebuie să lupte împotriva acestui lucru, deoarece sprijinul pentru complexul militar-industrial rus trece prin companii private și țări terțe. Drept urmare, este rău pentru imaginea Beijingului.

Înainte de a discuta problemele geopolitice, merită să ne amintim importanța interdependenței economice dintre Statele Unite și China. Devine un aspect cheie. Se observă că China este încă dependentă de comerțul cu America, iar discuția de la summitul APEC va începe cu o analiză a aspectelor economice.

De rezultatele acestor negocieri depinde nu numai stabilitatea relațiilor dintre cele două state, ci și rezolvarea pașnică a celor mai presante conflicte globale. Rolul diplomației și dialogului rămâne important în condițiile unor riscuri geopolitice crescute.

#China #SUA #negocieri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button