Politică

Nemerenco are șanse mari să rămână la Ministerul Sănătății. „A înregistrat un eșec în realizarea obiectivelor”

Ala Nemerenco, cea care s-a regăsit în garnitura Guvernului condus de Natalia Gavrilița, are șanse mari să rămână la Ministerul Sănătății, în viitorul Guvern care ar putea fi condus de candidatul desemnat de președinta Maia Sandu, Dorin Recean, în cazul în care primește vot de încredere în Parlamentul Republicii Moldova, unde PAS deține majoritatea parlamentară. Informația este neoficială. Într-un editorial pentru Sănătateinfo.md, jurnalista specializată în domeniul sănătății Irina Papuc a dezvăluit că a aflat pe surse despre asta.

„Argumente care să poată susține o asemenea strategie nu am primit și, dincolo de presupusa lipsă de creieri în sistem, nu prea văd pe ce s-ar construi argumentarea. Spun asta pentru că Guvernul Gavrilița a înregistrat un adevărat eșec în realizarea obiectivelor stabilite în domeniul Sănătății prin HG 235/2021. Dacă nu ați citit până acum „Analiza realizării angajamentelor asumate în domeniul sănătății și respectarea procedurilor de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional (Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, Planurile de acțiuni pentru anul 2022 ale MS, ANSP, AMDM, CNAM), perioada Ianuarie-Decembrie 2022”, atunci vă recomand să o faceți. La această analiză am lucrat eu. Și nu am făcut nimic decât să contrapun ceea ce și-a stabilit Guvernul să facă în domeniul Sănătății cu ceea ce a reușit în realitate timp de 1 an și 2 luni”, scrie Irina Papuc.

Pe scurt, potrivit jurnalistei, pentru domeniul Sănătății (Planul de acțiuni al Guvernului, cap. X, pag. 69) Guvernul și-a asumat să realizeze 79 de activități care ar fi trebuit să se materializeze prin: 50 de Hotărâri de Guvern, 15 proiecte de legi, 5 alte acte normative aprobate și restul – regulamente sau ordine interne. Aproximativ 72% din activitățile stabilite au rămas nerealizate/parțial nerealizate până la data de 31 decembrie 2022. Această rată ar demonstra o eficiență extrem de scăzută a guvernării în elaborarea și implementarea politicilor publice.

„Un model observat atât la Planul de acțiuni al Guvernului, cât și la Planul de acțiuni al Ministerului Sănătății, este stabilirea majorității activităților, în special cele mai dificile pentru ultimul trimestru, chiar pentru ultimele două luni. Deschideți ambele documente și vă veți convinge – cele mai importante reforme care ar fi trebuit să reconfigureze întreg sistemul de sănătate au fost „împinse” la coada activităților, tocmai în decembrie 2022. Reforma asistenței medicale primare, aprobarea studiilor de fezabilitate pentru spitalele regionale, elaborarea Programului național de modernizare a instituțiilor medicale, aprobarea prin lege a noii structuri a serviciilor ce prevăd crearea spitalelor regionale, elaborarea Legii medicamentului, Legii activității farmaceutice, Legii cu privire la dispozitivele medicale – toate au fost „înghesuite” pentru perioada noiembrie-decembrie 2022 și evident au rămas nerealizate”.

Despre faptul că nu mai avem o Strategie de dezvoltare a sistemului de sănătate din 2017 și că nu am văzut politici extensive care să ducă la motivarea și menținerea resurselor umane din Sănătate, dar și alte detalii importante, citiți în editorialul integral.

#Nemerenco #Ministerul_Sănătății #Dorin_Recean

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button