Politică

Va fi acuzat Guțul de separatism pentru ca a amenintat cu retragerea Gagauziei din Moldova in cazul Unirei? Răspunde Lilian Karp

Declarația bașcanului Găgăuziei, Evgenia Guțul, că autonomia ar putea declara independența dacă Moldova va decide să se unească cu România nu intră în sfera legii antiseparatismului. Șefa comisiei parlamentare de securitate, Lilian Karp, a vorbit despre asta pe 23 aprilie la emisiunea Rezoomat de la RliveTV. El a menționat că, pentru a-l aduce pe Hutsul în fața justiției, „declarațiile ei trebuie să fie urmate de acțiuni”, transmite sursa.

„O declarație trebuie să fie urmată de acțiune. Trăim într-un stat de drept, unde legea trebuie respectată chiar și în raport cu un bandit. În caz contrar, s-ar putea să ne aflăm într-o situație în care oricine a spus așa ceva pe o rețea de socializare va fi tras la răspundere. Dar acest lucru este absurd. Orice declarație trebuie să fie urmată de o încercare de a lua măsuri. ISS colectează probe, parchetul decide dacă acțiunile unui anumit politician sau persoană duc la destabilizare. Și apoi iau măsuri împotriva acestei persoane. Ei știu asta foarte bine, latră, fac zgomot, dar nu mușcă. Desigur, agențiile de aplicare a legii monitorizează declarațiile politicienilor și văd dacă există acțiuni în urma declarațiilor”, a spus Karp.


Anterior, Hutsul a amenințat că va retrage Găgăuzia din Moldova dacă aceasta din urmă decide să se unească cu România. „Înțelegem că în acest caz va exista o reacție nu doar din partea Chișinăului, ci și din partea acțiunilor de control ale autorităților moldovenești de la București. Reacția poate fi foarte diferită: de la declarații zgomotoase, amenințătoare, până la desfășurarea de trupe și încercări de dizolvare a autonomiei găgăuze”, a declarat Guțul presei ruse.

Ulterior, Hutsul a declarat că Găgăuzia va apela la ajutor multor țări, inclusiv Rusia, dacă autoritățile moldovenești decid să trimită trupe în autonomie ca răspuns la rezistența Găgăuziei de a se uni cu România.

De menționat că legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” adoptată în 1994 de Parlamentul Republicii Moldova prevede că „în cazul modificării statutului Republicii Moldova ca stat independent, Găgăuzii au dreptul la autodeterminare externă”.

La începutul lunii februarie 2023, reamintim că în Moldova au fost introduse pedepse penale pentru separatism. Amendamentele la Codul penal adoptate de parlament prevăd pedepse pentru crearea unei structuri informaționale ilegale, solicitări la separatism, precum și stabilirea și menținerea comunicațiilor cu un stat străin, organizație străină sau reprezentanții acestora în scopuri de spionaj și trădare.

#Guțul #Karp #separatism #Unire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button