Fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susține că rolul unui șef de stat este limitat, oferind exemplul furtului miliardului. În emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, el a explicat cum s-a simțit lipsit de putere în fața corupției din sistem, transmite sursa.
Nicolae Timofti, fostul președinte al Republicii Moldova, a vorbit deschis despre limitele funcției prezidențiale, în special în legătură cu unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria țării – furtul miliardului. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Timofti a explicat că, deși a încercat să ceară explicații celor implicați în supravegherea sistemului bancar, i s-a transmis că nu are autoritatea necesară pentru a interveni. „Am cerut Băncii Naționale să fie mai vigilentă, însă mi s-a spus că trebuie să tac, că nu am nicio atribuție la sistemul bancar”, a declarat Timofti.
Acesta nu a fost singurul episod în care fostul președinte s-a confruntat cu lipsa de putere. Timofti a relatat cum, în calitatea sa de comandant suprem, a încercat să impună ordine în unitățile militare, doar pentru a se lovi de interese politice. „Am încercat să fac schimbări în armată, dar am fost oprit de influențe externe și mi s-a spus să nu mă ating de anumite persoane”, a adăugat Timofti, subliniind frustrarea resimțită în fața unui sistem închis.
Timofti a menționat că, deși nu a fost izolat de scandalul furtului miliardului, nu avea atribuțiile necesare pentru a lua măsuri concrete. Rolul său a fost limitat, atât în privința sistemului bancar, cât și în alte domenii de importanță națională.
Moldova News amintește că Nicolae Timofti a fost președinte al Republicii Moldova în perioada 2012-2016, o perioadă marcată de scandaluri politice și economice. Furtul miliardului, un caz de corupție masivă, a zdruncinat încrederea populației în instituțiile statului.