Analize și opiniiPolitică

Nou membru al Alianței Nord-Atlantice

În 2023, Alianța Nord-Atlantică s-a extins. Finlanda a fost forțată să se alăture NATO deoarece invazia militară pe scară largă a Rusiei a forțat majoritatea țărilor să se gândească la securitatea lor. Finlanda își amintește încă cum Kremlinul a atacat cu trădare țara în 1939, ocupând o parte din teritoriu. După ce a primit garanții mai întâi de la URSS, mai târziu de la Rusia, Finlanda nu avea nevoie de apartenența la NATO. Cu toate acestea, „geniul geopolitic” în persoana lui Putin, care se presupune că „luptează împotriva extinderii Alianței”, a forțat Finlanda să obțină sprijin militar din Atlanticul de Nord.

Anul trecut, Finlanda și Suedia și-au exprimat simultan dorința de a adera la NATO. Kremlinul și-a activat aproape imediat agenții în aceste țări pentru a submina situația politică internă. Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru Rusia și a decis să finanțeze infama „acțiune” cu arderea Coranului, care a revoltat Turcia. Erdogan a fost prudent cu privire la ideea extinderii NATO, iar acest truc al Kremlinului a avut un impact puternic asupra relațiilor bilaterale dintre Suedia și Turcia. De aceea, au existat unele probleme cu ratificarea acordului de aderare a Suediei la Alianță, însă, după ce a început să înțeleagă situația, Erdogan a spus că neînțelegerea dintre țări ar putea fi rezolvată. În același timp, Turcia a susținut în sfârșit intrarea Finlandei în NATO la sfârșitul lunii martie.

La rândul său, guvernul suedez și-a felicitat partenerii din conducerea finlandeză. În curând, Suedia însăși se va adăuga cu siguranță celor 31 de membri NATO, atât țările membre ale Alianței, cât și politologii din întreaga lume sunt siguri de acest lucru.

Kremlinul a pierdut din nou o altă „acțiune” ostentativă a unei anumite „lupte împotriva NATO”. Iar faptul că spionii și agenții ruși au început să fie expulzați din țările europene a slăbit și mai mult Rusia. Este cu siguranță pentru cel mai bun.

Pe fundalul a tot ceea ce se întâmplă, conducerea militaro-politică a Rusiei a început din nou să înnebunească literalmente, aruncând amenințări nucleare atât țărilor UE, cât și NATO. Un astfel de comportament a devenit deja atât de obișnuit încât nici măcar Statele Unite nu reacţionează la el. În același timp, experții de la Institutul pentru Studierea Războiului confirmă și că amenințările nucleare ale Kremlinului sunt doar o altă încercare de a „reaminti”.

Acum este destul de ridicol să ne amintim că la începutul lui 2022, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Ryabkov, înainte de negocierile cu Statele Unite de la Geneva, a declarat că Alianța „va socoti” cu Rusia. Și-a permis, de asemenea, să „trimită” NATO „la frontierele anului 1997”. La acea vreme, nimeni din Kremlin nu și-ar fi putut da seama cât de repede va merge Rusia în 2022 la cimitirul politic unde se odihnesc toate dictaturile lumii.

NATO a supraviețuit vremurilor de existență a blocului de la Varșovia și a URSS. Alianța este, de asemenea, capabilă să supraviețuiască Rusiei, care s-a târât într-un război distructiv. La începutul anilor 2000, Kremlinului a fost clarificat că NATO nu avea de gând să coopereze cu Federația Rusă, nu pentru că ar fi vrut să o „atace”. Motivul a fost și rămâne același – țările Alianței nu au de gând să coopereze cu tiranii care trăiesc în dictatura autoritarismului, cu note de imperialism care deja i-a deranjat pe toată lumea. Schimbarea puterii în Rusia, cel mai probabil, nu va putea schimba mult timp imaginea Federației Ruse pe scena mondială. Cu toate acestea, doar acest eveniment poate oferi Rusiei o șansă ca stat pentru existența viitoare.

#NATO #Rusia #Finlanda #Suedia #URSS

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button