Război în Ucraina

„Nu recunoaștem această instanță”. Kremlinul – că Haga se pregătește să inițieze proceduri împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei

Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga și jurisdicția acesteia, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, răspunzând la o întrebare că Haga se pregătește să inițieze două dosare penale din cauza invaziei ruse a Ucrainei, transmite sursa.

„În general, nu ne săturam să ne amintim că de mulți ani nici organele judiciare internaționale, chiar și cele pe care nu le recunoaștem, nici alți membri ai comunității internaționale nu s-au deranjat să acorde atenție distrugerii infrastructurii civile, crimelor de civili care sunt naționaliști ucraineni aranjați în Donbass”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

New York Times a raportat ieri, citând surse, că Curtea Penală Internațională de la Haga intenționează să deschidă două dosare împotriva Rusiei din cauza crimelor comise în timpul invaziei Ucrainei. Unul dintre ele este legat de răpirea copiilor ucraineni, al doilea este de atacuri deliberate asupra infrastructurii civile.

Cine vor fi inculpații în aceste cazuri nu este încă clar. Dacă vor fi aduse acuzații, aceasta va fi prima încercare de a urmări în justiție oficialii ruși într-o instanță internațională pentru crime din Ucraina. În același timp, experții intervievați de ziar au considerat că procesul este puțin probabil să aibă loc, întrucât CPI nu ia în considerare cazurile în lipsă, iar Rusia nu va extrăda acuzatul.

În urmă cu un an, CPI a anunțat că demarează o anchetă privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina începând cu 21 noiembrie 2013, de la începerea Euromaidanului. Acest lucru s-a întâmplat după apelul a 39 de țări participante la CPI. 42 de angajați ai organizației au fost trimiși în Ucraina.

#CPI #Rusia #Dmitri_Peskov

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button