Analize și opinii

O dovadă în plus a influenței pernicioase a propagandei rusești

În această lună am asistat la mai multe crime de război rusești comise împotriva poporului ucrainean. Cu toate acestea, propaganda rusă continuă să lucreze în mod activ la răspândirea de informații false pentru a destabiliza populația ucraineană, iar Kremlinul încearcă, de asemenea, să “umilească” Ucraina în toate modurile posibile pe scena internațională. Una dintre principalele narațiuni puse pe flux astăzi este, din nou, subiectul “biolaboratoarelor”.

Se pare că acest subiect a fost de mult epuizat. Fanteziile propagandei rusești au fost ridiculizate public la ONU, iar cetățenii din întreaga lume au început să facă tot felul de glume despre propaganda rusă cu privire la un fel de “biolaboratoare” în Ucraina. În ciuda acestui fapt, recent, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a declarat că un “raport privind biolaboratoarele secrete din Ucraina” ar fi fost trimis tuturor parlamentelor din lume. Această declarație este un exemplu clar al unei încercări a propagandei rusești de a prezenta o teză nefondată despre existența unor “biolaboratoare” în Ucraina, în ciuda faptului că acest mit a fost deja demitizat de zeci de ori.

Tezele răspândite de propaganda rusă despre utilizarea “insectelor de luptă” și alte fapte pseudoștiințifice fictive contrazic legile fizicii și ale biologiei disponibile în mod obișnuit. Aceste narațiuni au scopul de a crea panică și haos în societate, în special în rândul persoanelor needucate, care sunt predispuse să creadă în “teoriile conspirației”.

Publicul țintă pentru o astfel de narațiune este predominant rus, unde propaganda rusă are o influență puternică, iar valoarea educației, oricât de crudă ar suna, nu este un trend. Acest lucru demonstrează degradarea regimului Putin și abuzul acestuia de spațiul informațional. Implicarea unor oficiali precum președintele Camerei Parlamentului, diplomați și specialiști militari în domeniul apărării împotriva radiațiilor, chimice și biologice (RCDB) în răspândirea acestei ficțiuni demonstrează lipsa de credibilitate a guvernului rus și utilizarea abuzivă a spațiului mediatic de către acesta.

Subiectul “biolaboratoarelor”, alături de alte elemente precum “programul nuclear” și “naziștii”, devine o componentă a legendei negre pe care propaganda rusă încearcă să o strecoare în mintea publicului global, în special împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, această strategie nu a funcționat de mult timp.
Trebuie remarcat faptul că majoritatea oamenilor din lumea civilizată înțeleg natura propagandei rusești și metodele sale de manipulare. În special, populația ucraineană, care a fost influențată de propagandă timp de ani de zile, a devenit mai critică față de informațiile pe care le primește. Oamenii sunt conștienți de faptul că propaganda rusă încearcă să folosească falsuri și dezinformare pentru a-și atinge obiectivele politice. Dar tot ceea ce Kremlinul a reușit să obțină prin această metodă este ridiculizarea publică a sa și a națiunii sale presupus “cea mai dezvoltată”.

#propaganda #Rusia #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button