Politică

O nouă încercare: Adunarea Populară a Găgăuziei, din nou în ședință pentru a aproba Comitetul Executiv, propus de Guțul

Adunarea Populară a Găgăuziei se întrunește vineri, 11 august, din nou în ședință pentru a aproba Comitetul Executiv al autonomiei, propus de bașcana Evghenia Guțul. Aceasta este a treia încercare după ce cu o săptămână în urmă a fost respins repetat nu din cauza necunoașterii limbii găgăuze, cum era inițial, ci din cauza unor greșeli de procedură, transmite sursa

Ultima ședință a Adunării Populare a Găgăuziei a avut loc la, 4 august, în care urma să fie aprobat Comitetul Executiv al autonomiei, propus de bașcana Evghenia Guțul. Se întâmpla după ce șapte dintre candidații înaintați anterior de Guțul au picat testul la limba găgăuză, iar bașcanei i s-a oferit termen până la sfârșitul săptămânii, pentru a identifica alți candidați în locul celor care nu au fost admiși de Comisia Lingvistică din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei. 

Astfel, deputații Adunării Populare din Găgăuzia nu au reușit să aprobe Comitetul Executiv, propus de bașcana Evghenia Guțul. La fel ca data trecută, subiectul nici nu a fost introdus pe ordinea de zi. Ulterior, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov a menționat că Executivul propus a fost respins repetat nu din cauza necunoașterii limbii găgăuze, ci din cauza unor greșeli de procedură.

Conflictul a explodat la Comrat cu două săptămâni în urmă, când Adunarea Populară a Găgăuziei a refuzat să introducă pe ordinea de zi aprobarea echipei Comitetului Executiv a Evgheniei Guțul. Motivul invocat de aleșii autonomiei este că din cei 21 de membri care au fost prezentați pe Skype de oligarhul fugar Ilan Șor, trei nu au nicio treabă cu etnia găgăuză și nici măcar nu cunosc limba. Printre aceștia- primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, și fostul șef de la CNAMUP, Boris Golovin. Imediat, fugarul Ilan Șor și-a scos atunci simpatizanții la protest.

La 1 august, comisia lingvistică a Adunării Populare din Găgăuzia, a verificat nivelul de cunoaștere a limbii găgăuze de cei care aspiră la funcții în Comitetului Executiv și a anunțat după asta că numărul celor care n-o cunosc este de 7. 

Potrivit Nokta, din cei 21 de candidați, care au fost prezentați pe Skype de oligarhul fugar Ilan Șor la Comrat, au venit 20 și doar 13 dintre ei au trecut cu succes proba.

#Găgăuzia #Guțul #Adunarea_Populară #Comitetul_Executiv

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button