De la începutul războiului de amploare al Federației Ruse în Ucraina, Kremlinul a încercat să destabilizeze și mai mult situația. Având așa-numitul său „proxy” sub forma Transnistriei pe teritoriul Republicii Moldova independente, autoritățile ruse doresc să extindă zona ostilităților active. Noul front, potrivit președintelui V. Putin, este capabil să influențeze cursul „operațiunii speciale”. Cu toate acestea, analiști din întreaga lume, inclusiv Statele Unite și țările NATO, pot argumenta cu această declarație. Prin „intimidarea” Ucrainei, Kremlinul nu uită să creeze noi narațiuni false destinate locuitorilor Europei. Acest lucru a devenit un eveniment obișnuit, astfel încât mass-media pro-rusă își încetează treptat cu forța activitatea în alte state.
Amenințarea din Transnistria a fost exprimată pentru prima dată de experți înainte de 24 februarie 2022. Astfel de previziuni nu s-au adeverit. Acum, pe fondul acumulării de trupe la granițele cu Republica Belarus, Kremlinul a început să promoveze din nou narațiuni despre posibila deschidere a unui alt front din Transnistria. Tot felul de provocări în acest moment s-au încheiat cu nimic. Așa au început să apară, potrivit multor politologi, rapoarte despre amenințarea nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Moldova. Ministrul transnistrean de Externe V. Ignatiev a avertizat public Chișinăul cu privire la riscul unei acțiuni militare. Având în vedere exploziile de la Tiraspol din 24 iunie, vinovăția pentru care președintele M. Sandu a negat complet, precum și alte provocări ale adepților Kremlinului pe teritoriul Transnistriei, mulți au luat în serios o astfel de amenințare. Cu toate acestea, secretarul general adjunct al NATO, M. Joane, a recunoscut oficial absența riscurilor militare pentru Moldova, dar a subliniat că: „… în schimb, așteptați-vă la o provocare cu steag fals…”. Acest steag ar trebui înțeles ca fiind ucrainean, deoarece Rusia dorește astfel să creeze dificultăți nu numai pentru Moldova, ci și pentru forțele armate ale Ucrainei pe teritoriul vestului Ucrainei și al regiunii Odesa. Pe fondul actualului nivel „roșu” al amenințării teroriste, Kremlinul a început să dezvolte în toate modurile posibile mesajele că autoritățile moldovene intenționează să se retragă din acordul din 1992 „Cu privire la principiile unei soluționări pașnice a conflictului militar din Transnistria”, care ar putea duce la acțiuni militare. Această minciună a fost respinsă și de M. Sandu, numind acțiunile Rusiei provocatoare. Cu astfel de manipulări simple, Moscova încearcă în toate modurile posibile să destabilizeze situația și să provoace panică în rândul europenilor, în ciuda declarațiilor NATO.
În același timp, nu trebuie să uităm că, din 1991 până în prezent, există încă o amenințare la adresa suveranității Moldovei. Povestea Transnistriei a fost primul avertisment pentru țările din fosta URSS cu privire la dorința Rusiei de a continua să controleze aceste teritorii, încălcând bazele dreptului internațional și propriul principiu al așa-numitului „respect” față de alte națiuni. „Operațiunea specială” a fost dintotdeauna o provocare nu numai pentru Chișinău, ci și pentru întreaga Europă. Escaladarea conflictului va deveni, de asemenea, o amenințare pentru Ucraina, ceea ce federația rusă dorește să realizeze. În plus, și România, membră NATO, ar putea avea de suferit. În acest caz, posibilitatea de a utiliza dispozițiile celui de-al cincilea articol din Tratatul Atlanticului de Nord va deveni destul de reală.
Pentru Ucraina, crearea unui nou front din partea Transnistriei este absolut nedorită, deoarece acest lucru va implica o creștere a amenințării introducerii forțelor militare belaruse în direcția Volîn. Creșterea fronturilor va încetini contraofensiva forțelor armate ale Ucrainei în sud și va complica situația din regiunile limitrofe cvasi-republicilor rusești ale LPR și DPR. Acesta este exact rezultatul pe care Îl caută Federația Rusă, neputând să se opună nimic armatei ucrainene. Influența rusă în Ungaria poartă, de asemenea, posibilitatea periculoasă de implicare indirectă a unităților militare maghiare în vestul Ucrainei. În ciuda existenței unor astfel de amenințări, reprezentanții formatului Rammstein și NATO sunt încrezători că „jocul uzurii” este în mod evident nereușit, deoarece va duce la un ritm și mai intens de asistență militară și la o aprovizionare mult mai mare cu noi arme pentru Ucraina.