Război în Ucraina

O nouă schemă de livrare ilegală a gazelor în Republica Moldova – EXPLICATĂ

Din cauza instabilității politice și a multor “combinatori iscusiți”, Republica Moldova – o mică fâșie de pământ pitoresc cu oameni frumoși a fost furată în continuu. Pe lângă sectorul bancar, sectorul energetic a fost dintotdeauna domeniul preferat pentru cei, a căror scop este implementarea schemelor de îmbogățire ilicită.

Asemenea scheme, de regulă, apar anume atunci, când țara intră într-o criză de amploare. Exact așa s-a întâmplat și în toamna anului trecut – exact atunci când Moldova încerca din răsputeri să negociezi problema energetică cu Gazprom, un fost funcționar public cu legături de rudenie cu fostul direct Moldovagaz, Victor Cebotari, a fondat o companiei cu sediul într-un apartament de la Botanica. Scopul acestei firme era de a semna contract cu Gazprom și de a aduce gaze în Moldova ocolind Moldovagaz.

Atunci planul a eșuat – Spânu, totuși, a reușit să încheie o nouă clauză cu Gazprom și să rezolve temporar problema energetică. Nu a durat mult, însă, până la o nouă tentativă – același Cebotari a încercat și a reușit să semneze contractul cu Gazprom – acesta a bătut palma cu Aleksei Neceaev, președintele partidului ”Novîe Liudi”. În continuare descriem puțin trecutul ambilor, astfel încât să înțelegeți cât de clară și evidentă este această schemă, prin care Gazprom dorește să crească nu doar dependența Republicii Moldova de Rusia, dar și datoriile cetățenilor moldoveni față de Gazprom.

Cine este Victor Cebotari?

În Republica Moldova orice cetățean își poate fonda un SRL utilizând ca adresă juridică apartamentul proprii. Cazul lui Cebotari, însă, este puțin ieșite din comun. Victor Cebotari este nașul de cununie al lui Vasile Botnari. Cine este acest Vasile Botnari? Aici lucrurile stau și mai interesant – Botnari este fost președintele al întreprinderii moldo-ruse, Moldovagaz și fost director al Serviciului de Informații și Securitate sub regimul Plahotniuc.

Această relație dintre Cebotari și Botnari a fost confirmată de către Victor Cebotari. La fel, numele lui Victor Cebotari nu doar o dată a apărut în cadrul diverselor investigații. În anul 2015 acesta a fost supus unui control al Comisiei Naționale de Integritate, din cauza că nu ar fi indicat mai multe proprietăți în declarația de venit, precum și două firme. Cebotari a declarat că A UITAT să includă cele două firme în declarația de avere.

Cine este Aleksei Neceaev – reprezentat al Gazprom, cu care Botnari a bătut mâna

Figura lui Neceaev, la fel, este una interesantă în cadrul acestei scheme. Recent partidul lui Neceaev a intrat în Duma de Stat, partidul fiind considerat unul de susținere a lui Putin. Pe lângă aceasta, Neceaev a fost persoana de încredere a lui Putin în perioada de desfășurare a alegerilor din 2018. Astfel, Neceaev este mult mai mult decât un reprezentat juridic al Gazpromului – Aleksei este o personalitate cu interese politici evidente.

Care este scopul acestei scheme

În cadrul în care contractul va intra în vigoare, Gazpromul va furniza gaze către Republica Moldova pe teritoriul Republicii Moldova prin puncte amplasate în regiunea transnistreană. O asemenea schemă generează prea multe semne de întrebare. În primul rând, un asemenea scenariu este unul ilegal în condițiile actuale – despre acest lucru a vorbit deja și Moldovagaz. La fel, aceștia au menționat că transportul și furnizarea gazelor naturale în regiunea transnistreană, aflată în afara controlului autorităților constituționale, reprezintă un pericol major pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Unul dintre factorii principali care trezesc dubii este graba cu care Cebotari a înregistrat această companie. Plus la aceasta, în istoria Republicii Moldova nu au mai fost asemenea tentative de semnare contracte furnizare gaze de către companii “de apartament” cu gigantul Gazprom. Cel mai curând, chiar acum Republica Moldova se află chiar la începutul unei noi crize și a unui nou furt al secolului.

#gaz #schemă #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button