Război în Ucraina

Serviciile de informații americane spun că Rusia vrea să facă joncțiunea cu Transnistria: „Putin se pregătește pentru un conflict prelungit”

Avril Haines, directorul comunității de informații a Statelor Unite, a declarat marți că Washingtonul a văzut semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria, transmite sursa.

Haines a făcut afirmația în timpul unei audieri în Congresul de la Washington în care a vorbit despre amenințările la adresa securității globale.

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina în care încă intenționează să își atingă obiectivele de dincolo de Donbas”, le-a spus ea congresmenilor americani.

Ea a precizat de asemenea că Vladimir Putin se așteaptă ca hotărârea Occidentului de a ajuta Ucraina să se diminueze în timp.

Haines a amintit și de faptul că serviciile de informații americane au avertizat că Putin se pregătește să invadeze Ucraina, menționând însă că „acesta a fost un caz în care ne-am fi dorit toți să ne înșelăm”.

„Nu suntem încrezători că luptele din Donbas vor pune capăt războiului”

„Eșecul Rusiei de a cuceri Kievul și a copleși forțele ucrainene a lăsat Moscova fără victoria rapidă la care se aștepta inițial că va împiedica Statele Unite și NATO să poată oferi ajutor militar însemnat Ucrainei”, a declarat ea.

Aceasta a mai spus că rezistența ucraineană și propriile neajunsuri ale forțelor sale armate au forțat Moscova să își ajusteze obiectivele inițiale și să se concentreze pe Donbas.

Ea a subliniat că următoarea lună de lupte va fi „semnificativă”, pe măsură ce rușii vor încerca să își revigoreze ofensiva. „Chiar dacă în cele din urmă vor avea succes, nu suntem încrezători că luptele din Donbas vor pune capăt războiului”, a adăugat aceasta.

„Evaluăm că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat (…) sugerând că decizia de la sfârșitul lunii martie de a reconcentra trupele asupra Donbasului este una temporară, pentru a recâștiga inițiativa după eșecul forțelor armate ruse de a cuceri Kievul”, a explicat oficialul american.

Serviciile de informații americane spun că Rusia vrea un pod terestru către Transnistria

Avril Haines a declarat de asemenea că obiectivele actuale pe termen scurt ale lui Putin sunt

  • capturarea zonelor controlate de ucraineni din regiunile Luhansk și Donețk pentru a crea o „zonă-tampon”
  • încercuirea forțelor ucrainene aflate la vest de Donbas pentru a zdrobi și distruge cele mai bine echipate forțe ucrainene
  • consolidarea podului terestru pe care trupele rusești l-au realizat din Crimeea până în Donbas
  • ocuparea Hersonului și controlarea apelor surselor de apă potabilă pentru Crimeea
  • „Vedem de asemenea semne că forțele armate rusești vor să extindă podul terestru către Transnistria”, a precizat Avril Haines.

Ea a spus de asemenea că, deși serviciile de informații americane cred că trupele rusești ar putea atinge majoritatea acestor obiective în următoarele luni, ele sunt de părere că forțele Moscovei nu vor reuși să extindăînspre Transnistria un pod terestru care să includă și orașul-port Odesa, „fără vreun fel de mobilizare”.

#Ucraina #Război #Transnistria #America

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button