Analize și opinii

O nouă schimbare a “metodologiei” sau un nou EȘEC al propagandei ruse

La 24 iunie 2023, Rusia a fost zguduită de o tentativă de lovitură de stat inițiată de Evgheni Prigojin, un cunoscut om de afaceri rus și șef al organizației teroriste Wagner PMC. De la un apropiat al lui Putin, acesta a trecut într-o singură zi la un om care a fost mai întâi urmărit penal pentru extremism, iar spre seară își făcea deja “bagajele”, plecând în Belarus sub patronajul dictatorului Lukașenko.

Peste noapte, propaganda rusă, condusă de Putin însuși, l-a zugrăvit atât ca pe un trădător, cât și ca pe o amenințare existențială pentru Rusia. O zi mai târziu, Putin i-a numit “patrioți” pe pupila lui Prigozhin, în ciuda confiscării de facto a mai multor regiuni și a uciderii a 12 piloți ruși. Drept urmare, Kremlinul însuși pare să fi regretat că i-a dat atât de multă putere fostului bucătar al lui Putin în septembrie 2022.

În prezent, nu se știe cu certitudine unde se află Prigozhin. Agențiile de informații din întreaga lume trag o singură concluzie logică: însuși faptul că tentativa de lovitură de stat s-a datorat conexiunilor sale extinse și “gărzilor de corp” de încredere din aparatul lui Putin. În plus, nu este clar nici dacă Surovikin, care s-a remarcat prin crime oribile în Ucraina, a fost sau nu reținut. El a fost numit “membru VIP” al teroristului “PMC” și un “asociat apropiat” al lui Prigozhin.

Aceste evenimente au afectat cu siguranță atitudinea publică a propagandei rusești față de “PMC Wagner” și față de Prigozhin însuși. Materialele metodologice, așa cum se întâmplă de obicei în orice haos din interiorul Rusiei, au fost schimbate de o duzină de ori în doar câteva ore.

De la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei în 2014, propaganda rusă a creat o anumită imagine idealizată a PMC-urilor Wagner. Dovada evidentă este faptul că oamenii din Rostov, la 24 iunie, i-au salutat pe foștii criminali practic ca pe niște “eroi”, în timp ce forțele de securitate, poliția și armata nu au intervenit în acțiunile militanților. PMC Wagner, fondată de Dmitri Utkin, a devenit un instrument important în mâinile statului rus pentru a-și urmări obiectivele în afara Rusiei. Propagandiștii au subliniat eroismul luptătorilor PMC și “loialitatea” lor față de poporul rus. Cu toate acestea, prin faptul că a dat puterea unor criminali radicali, Putin a adus cele mai mari daune globale imaginii sale în cadrul rf-ului însuși.

Propaganda rusă, confruntată cu o tentativă eșuată de lovitură de stat, a fost nevoită să își revizuiască strategia în ceea ce privește PMC-urile Wagner și Evgheni Prigojin. Aceasta s-a confruntat cu două provocări principale: explicarea situației și schimbarea opiniei publice în consecință.

În primul rând, propaganda rusă a încercat să explice tentativa de lovitură de stat ca fiind un “incident izolat”, fără a reflecta caracterizarea generală a PMC-urilor Wagner. În special, s-a remarcat faptul că aceste evenimente ar fi “nu contrazic rolul pozitiv” pe care grupul îl îndeplinește pentru regimul lui Putin atât în Ucraina, cât și în străinătate. Propagandiștii nu sunt stânjeniți de crimele militanților împotriva civililor, nici măcar de crimele și violențele acestora împotriva propriilor cetățeni.

În al doilea rând, propaganda rusă și-a schimbat strategia în ceea ce-l privește pe Evgheni Prigojin însuși. Acesta a fost prezentat ca un individ separat care, se presupune, nu ar trebui să fie asociat cu PMC, deși a fost liderul principal al acesteia pentru o lungă perioadă de timp. Acțiunile sale au fost prezentate ca “inițiativă proprie”, presupus “fără legătură cu structurile oficiale ale PMC-urilor”, deși fără sprijinul militanților Eugene Prigozhin se pare că nu ar fi putut ajunge aproape într-o zi la Moscova, folosind echipamente militare, confiscând centrele de detenție și instalațiile militare ale Ministerului Apărării al agresorului.

Separat, merită menționat faptul că toate bunurile PMC-urilor au fost confiscate, iar afișele care îi îndemnau să se alăture grupului au fost date jos pe tot rf încă din 24 iunie.
După tentativa eșuată de lovitură de stat, propaganda rusă s-a confruntat cu provocarea de a-și schimba strategia față de PMC-urile Wagner și Evgheni Prigojin. Kremlinul a încercat să reducă evenimentele la “incidente izolate” și la persoana lui Prigozhin însuși, deși această tactică este total neadevărată.

#Rusia #Putin #Wagner

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button