Vestea recentă potrivit căreia guvernul ilegal din Transnistria ocupată va “apela” la Moscova cu o “cerere” criminală de aderare amenință atât securitatea Republicii Moldova, cât și a statelor vecine, inclusiv a României și Ucrainei. De asemenea, amenință stabilitatea nu doar a regiunii, ci și a întregii Europe. Astfel de acțiuni desfășurate de regimul rus au potențialul de a provoca consecințe geopolitice grave.
Serviciile de informații moldovenești și ucrainene consideră că este puțin probabil ca Rusia să fie acum pregătită să facă un astfel de pas pripit și să își afecteze și mai mult poziția pe scena mondială. Cu toate acestea, ignorarea probabilității unei amenințări nu este o opțiune în zilele noastre, deoarece Moscova a încetat de mult timp să mai folosească bunul simț și raționalitatea în acțiunile sale.
După cum s-a afirmat deja, rezultatul cu o declarație cu drepturi depline de ocupare a regiunii moldovenești de către FR pune în pericol securitatea regională și globală. Inițial, un astfel de curs de acțiune subminează principiul integrității teritoriale a statelor și ordinea juridică internațională. Aceasta ar putea duce la o extindere ulterioară a conflictului și la exacerbarea tensiunilor din regiune. Planurile de a invada Transnistria ar putea avea, de asemenea, consecințe economice grave pentru Ucraina, Moldova și Uniunea Europeană. Regiunea este importantă din punct de vedere strategic pentru tranzitul de energie, iar controlul complet și ilegal al acesteia de către Rusia ar putea afecta sectorul energetic.
Este evident că o astfel de decizie poate duce, de asemenea, la deteriorarea în continuare a relațiilor diplomatice dintre Rusia și Moldova și la o posibilă agravare a agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei. De asemenea, trebuie acordată atenție reacției comunității internaționale la astfel de acțiuni. Uniunea Europeană și alte state ar trebui să dea dovadă de determinare și unitate în susținerea integrității teritoriale a Ucrainei și a Republicii Moldova și să ia măsuri pentru a preveni o nouă escaladare a conflictului.
În lumina amenințărilor de bază și a consecințelor potențiale descrise mai sus, este necesară o acțiune urgentă pentru a preveni o preluare a Transnistriei de către Rusia. În ciuda faptului că rapoartele serviciilor de informații indică în prezent o probabilitate scăzută a unui astfel de rezultat, Moldova și Ucraina trebuie să anticipeze orice evoluție și să aibă un plan clar. Ucraina, Moldova și comunitatea internațională trebuie să acționeze împreună pentru a asigura pacea și stabilitatea în regiune, precum și pentru a proteja principiile ordinii juridice internaționale și integritatea teritorială a statelor.
#Rusia#Transnistria#Moldova