PoliticăRăzboi în Ucraina

Olaf Scholz: Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că, deși există loc pentru o dezbatere la nivel european privind interzicerea turiștilor ruși, este important să nu îngreunăm viața oponenților Kremlinului să fugă din Rusia, relatează Reuters.

Ceea ce este important pentru noi este că înțelegem că sunt mulți oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus. Toate deciziile pe care le luăm nu ar trebui să facă mai complicată părăsirea țării, pentru a ne îndepărta de conducerea și dictatura din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a spus el în urma unei întâlniri cu liderii țărilor nordice, la Oslo.

Mai multe țări europene, inclusiv Finlanda, au cerut interzicerea turiștilor ruși din UE pentru a se asigura că și ei plătesc o penalizare pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite sursa.

„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina’‘, a declarat şefa executivului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii găzduite de Oslo.

Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută.

„Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară”, a afirmat ea.

Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect.

„Există argumente solide de ambele părţi”, a spus Andersson.

#Oslo #Olaf_Scholz #UE #ruşi #spaţiul_Schengen

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button