Internaţional

OMS declară că nicio variantă COVID-19 nu s-a răspândit până în prezent la fel de rapid ca Omicron

Nicio variantă a coronavirusului nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marți directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care estimează că majoritatea țărilor sunt în prezent afectate de noua tulpină. Sursă.

Până în prezent „77 de țări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găsește probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Suntem îngrijorați că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puțin grave, numărul cazurilor ar putea copleși din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat el.

De asemenea, șeful OMS a avertizat comunitatea internațională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei țări să iasă din această criză și a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măștilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor și respectarea distanțării.

„Faceți toate acestea. Faceți-le în mod consecvent. Faceți-le corect”, a mai spus el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a remarcat, de asemenea, că apariția variantei Omicron a determinat unele țări să ofere doze de supra-rapel întregii lor populații adulte, chiar dacă „lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante”.

OMS se teme că aceste programe ar putea contribui la acumularea de vaccinuri anti-COVID de către țările bogate, așa cum a fost cazul și până acum, subminând vaccinarea în țările sărace.

„Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalității accesului la vaccinuri”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button