Analize și opinii

ONU cedează?!

Ordinea juridică internațională construită la sfârșitul celui de-al doilea război mondial nu a fost perfectă de la început. Pe de o parte, esența noilor fundații mondiale a fost redusă la aderarea lor utopică de către toate statele membre ale ONU. Statutul organizației în sine nu a presupus crearea unui aparat coercitiv.

Filozofia era că toată lumea, amintindu-și ororile celui de-al Doilea Război Mondial, va începe în cele din urmă să trăiască pe cale amiabilă și pașnică. Aproape în întregime, instrumentele juridice internaționale sunt de natură recomandată. Consiliul de Securitate al ONU funcționează în conformitate cu această schemă.

Pentru o lungă perioadă de timp, organizațiile internaționale de drept public s-au bucurat de cel mai mare respect. Munca de acolo a fost considerată statut. Cu toate acestea, ceea ce absolvent sănătos al Facultății de Relații Internaționale și Drept dorește să se interneze cel puțin într-o organizație care nu este capabilă să prevină problema sau să-și rezolve consecințele. Influența acestui organism a trecut mult timp în paginile manualelor de istorie, drept și științe politice. Realitatea este că nici reprezentanții statelor membre, nici conducerea însăși nu doresc nicio schimbare în sistem. Birocrația, absența unui aparat de constrângere, inovație și control strict asupra punerii în aplicare a prevederilor rezoluțiilor – împreună dau rezultatul sub forma unui haos mondial complet. Iar unele state, precum Federația Rusă, sunt foarte active în a profita de lipsa de coloană vertebrală a ONU și a altor organizații internaționale.

Pe 24 februarie 2022, întreaga lume trebuie să înțeleagă ce este cu adevărat ONU. Umila „îngrijorare” și lipsa oricărei acțiuni au dus la sute de victime în rândul poporului ucrainean. Și chiar și după atacul cu rachete asupra Kievului, pe 27 aprilie, chiar în momentul în care secretarul general Antonio Guterres se afla în capitală, organizația nu a făcut niciun pas spre recunoașterea internațională a Rusiei ca țară teroristă.

Din păcate, presiunea sancțiunilor asupra Federației Ruse, statul agresor, s-a diminuat, din păcate. Noi măsuri sunt blocate și, din cauza lipsei unei poziții clare și dure a ONU, țările nu sunt interesate să adopte noi sancțiuni. În plus, Uniunea Europeană, pentru prima dată din aprilie, a redus furnizarea de ajutor militar Ucrainei. „Îngrijorarea” cu privire la situația actuală și înțelegerea superficială a amenințării reprezentate de ocupanții ruși pe teritoriul ZNPP au dus la faptul că subiectul războiului din Ucraina a început să se estompeze în fundal. Nu este profitabil pentru „adepții” acestei lumi să accepte noi pachete de sancțiuni, cel puțin până când Rusia va ajunge la așa-numita „linie roșie”. Experții în domeniul dreptului internațional sunt puțin nedumeriți de ceea ce se înțelege printr-un astfel de „termen”? O grevă nucleară? Explozia ZNPP? Vor fi urmate de o reacție dură din partea comunității internaționale? Sau ne putem aștepta la un alt torent de „îngrijorare generală”? În acest caz, sute de decese nevinovate ale copiilor ucraineni nu sunt chiar această „linie roșie”?!

Având în vedere caracterul vag al formulării, lipsa metodelor de control strict, obsolescența normelor internaționale – toate acestea vor duce (sau au condus deja) la crearea unei lumi cloaca a fărădelegii. Prin această gaură legală, Rusia încearcă să exercite presiuni asupra autorităților ucrainene pentru a forța pacea în propriile condiții. Moscova se bucură de influența energetică rămasă, de ajutorul sateliților săi și de lipsa de acțiune a establishment-ului internațional, ceea ce confirmă lipsa de coloană vertebrală nu numai a ONU, ci și a întregului sistem mondial de drept și ordine.

#ONU #război #lume

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button