Politică

Organele de drept de la Chișinău confirmă că bărbatul suspectat de omorul lui Oleg Horjan, nu se afla în Republica Moldova

Organele de drept de la Chișinău confirmă că bărbatul suspectat de omorul activistului civic din stânga Nistrului, Oleg Horjan, nu se afla în Republica Moldova în perioada când a fost comisă crima. Mai mult, autoritățile spun că insistența Tiraspolului pe o anumită versiune în acest caz lasă loc de bănuieli. Declarațiile au fost făcute de către vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, după audierile parlamentare în cadrul Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare, notează sursa.

La audieri au participat vicepremierul pe Reintegrare, Oleg Serebrian și  reprezentanții Inspectoratului Național de Poliție, ai Procuraturii Generale și ai Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit lui Popșoi, discuțiile s-au axat pe acest caz tragic și au fost abordate informațiile de care dispun organele de drept până la această oră. Audieri repetate vor fi organizate când vor exista noi detalii pe caz.

În același timp, vicepreședintele Parlamentului a confirmat informația, potrivit căreia suspectul Andrei Duminică nu era în țară când a fost comis omorul. În opinia lui, insistența cu care pretinsele autorități din stânga Nistrului promovează o singură versiune pe acest caz, lasă loc de bănuieli. Iată de ce, parlamentarul îndeamnă ca acest caz să fie tratat sub aspect critic.  

„Informația că dumnealui se afla în afara țării în acea perioadă se confirmă, dumnealui nu era în Republica Moldova, nici în dreapta, nici în stânga Nistrului în acea perioadă. Insistența cu care se promovează anumite versiuni, trebuie să ne dea de bănuit într-o anumită măsură, ori în asemenea caz e bine să avem deschiderea spre mai multe versiuni și să le investigăm în egală măsură”, a accentuat Popșoi.

Mihail Popșoi și-a mai exprimat încrederea că autoritățile  vor depune eforturi, ca în baza probelor colectate, să  fie elucidate toate circumstanțele 

Amintim că pretinsele autorități din stânga Nistrului au anunțat luni, 24 iulie, că au un suspect în cazul omorului liderului comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan. Este vorba despre Andrei Duminică, un tânăr pe care Oleg Horjan l-ar fi cunoscut la închisoare. Suspectul și defunctul s-ar fi întâlnit în mod repetat după eliberarea din detenție. Duminică l-ar fi sunat pe Horjan cu 10 minute înainte de crimă.

Presa din stânga Nistrului, care citează surse din cadrul anchetei, scrie că Horjan ar fi fost ucis de 3 sau chiar 4 persoane. Rănile de pe cadavrul lui Horjan sugerează că acesta a fost omorât după ce a fost înjunghiat cu un obiect ascuțit și lovit cu un obiect dur, probabil o țeavă metalică. Mai mult, ancheta a stabilit că cel mai probabil Oleg Horjan i-ar fi lăsat pe presupușii criminali să intre în casă. Concluzia a fost făcută după ce s-a descoperit că ușa casei și niciuna dintre ferestre nu au fost forțate. Potrivit oamenilor legii transnistreni, indivizii ar fi vrut să îl sperie mai întâi pe Oleg Horjan, pentru a-l determina să le dea cheia și codul de la seiful în care acesta ținea banii. După ce ar fi deschis seiful, Horjan ar fi încercat să opună rezistență atacatorilor, însă s-ar fi ales cu răni, care s-au dovedit a fi fatale.

După versiunea făcută publică de Tiraspol, Andrei Duminică, tânărul în vârstă de 30 de ani, originar din Dubăsari a declarat presei că nu are nicio legătura cu crima din 17 iulie 2023 și că se află de ceva timp peste hotarele Republicii Moldova. Drept dovadă, acesta a publicat imagini cu ștampilele de intrare în spațiul european.

Liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, a fost descoperit mort, în propria locuință din Sucleia, luni dimineață, 17 iulie. Acesta ar fi fost înjunghiat de mai multe ori. Versiunea de bază a poliției este că Oleg Horjan a fost ucis în scop de jaf. Mai multe organizații, inclusiv Promo-Lex, au condamnat atacul și au cerut investigarea corectă a cazului.

#Oleg_Horjan #omor #inspectorat

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button