InternaţionalRăzboi în Ucraina

Parada de 9 Mai – o nouă demonstrație a incapacității armatei rusești și a polemicii lui Putin

Înainte de 9 Mai mult se vorbea despre faptul că Putin ar putea ieși cu un discurs mai diferit – se analiza în serios probabilitatea că Putin va declara război oficial Ucrainei. Deși Putin nu declarat război oficial, acesta a intrat în aceleași polemici, bazate pe “plasarea vinei” pe “naziștii din Ucraina” și pe NATO.

Pe lângă aceasta, parada a mai demonstrat încă o dată incapacitatea absolută a armatei lui Putin. Deși luptele din Ucraina deja au demonstrat că statultul de a doua armată a lumii a fost doar unul fictiv în cazul armatei rusești, parada din 9 mai a dovedit încă o dată acest lucru. Funcționarea defectuoasă a notoriei aeronave rusești a reprezentat adevăratul motiv pentru anularea paradei aeriene, deomonstrând încă o dată că Rusia nu este capabilă și eficientă din punct de vedere tehnologic în nicio zonă.

Afirmațiile lui Putin – afirmațiile omului care înțelege că a pierdut, dar nu poate recunoaște acest lucru

Vladimir Putin a încercat să prezinte acțiunea militară a Rusiei în Ucraina ca un răspuns forțat la politicile occidentului, susținând că forțele Moscovei “luptă pentru securitatea Patriei Mamă”. Conform scenariului propagandist deja cunoscut, în discursul său, Putin a spus că campania din Ucraina a fost o mișcare oportună și necesară pentru a evita „o amenințare absolut inacceptabilă chiar lângă granițele Rusiei”.

Mesajul liderului rus a fost în concordanță cu o narațiune consecventă de la Moscova și repetat în mass-media de stat, controlată de Kremlin: Rusia răspunde unei amenințări percepute din partea Occidentului și în special, din partea NATO. Se pare că nimic în polemica lui Putin nu s-a schimbat – aceleași idei propagandiste, determinate de incapacitatea de a recunoaște că ceea ce fac rușii în Ucraina este o agresiune pură.

Polemica nesănătoasă a lui Putin: “Rusia a respins o agresiune”

“Pericolul creștea”, a spus Putin, adăugând că “Rusia a respins preventiv o agresiune”, catalogând decizia de a invada Ucraina drept “o decizie forțată, oportună și singura corectă a unei țări suverane, puternice și independente”.

Putin a continuat să certe Occidentul pentru că “nu a ascultat cererile Rusiei de garanții de securitate și de retrocedare la extinderea NATO”, argumentând că Moscova nu a avut altă alegere, decât să lanseze o agresiune asupra Ucrainei. În acest context, devine evident că nu există niciun progres în polemica lui Putin și, totodată, acesta nu a venit cu un plan de acțiuni concret, care ar ajuta rușii să obțină o victorie asupra Ucrainei.

Întreaga paradă a lui Putin, ca și discursul său, au dat de înțeles societății mondiale că rușii au pierdut acest război încă în primele săptămâni după invaziune. Planul Kremlinului de a cuceri Ucraina a fost ruinat de către eroii ucraineni, care continuă să-și apere pământul. Plus la aceasta, incapacitatea militară a rușilor devine tot mai pronunțată, începând de la tehnica defectuoasă și ajungând la generalii incapabili, o parte dintre care deja au decedat pe câmpurile de luptă din Ucraina. Absența lui Gerasimov, în acest sens, reprezintă un aspect foarte important, deoarece în momentul de față el este cel care este responsabil pentru eșecul Rusiei în Ucraina.

Devine evident că Putin, cel mai curând, își dă seama că rușii pierd în Ucraina, doar că, totodată, înțelege că nu mai are cale de întoarcere. Acesta poate fi motivul care a determinat lipsa simbolicii Z și V la parada de la Moscova. Resursele și capacitățile rușilor sunt deja la limită, iar parada din 9 Mai ne-a dat clar de înțeles că Putin nu mai are ce propune în acest război nici pe plan militar, nici pe plan strategic.

#mai_9 #Rusia #parada

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button