Politică

Stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova: Ce măsuri sunt instituite

Parlamentul a votat, joi seara, instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând de astăzi, 24 februarie. Aceasta prevede 20 de măsuri, printre care și instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă, dar și evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață.

Potrivit sursei, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții, în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

 1. Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară.

2. Stabilirea unui regim special de utilizare a spațiului aerian.

3. Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării a persoanelor și mărfurilor.

4. Expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului.

5. Evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie.

6. Stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesară desfășurării lucrărilor de salvare, deblocare și a altor lucrări de neamânat.

7. Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă.

8. Interzicerea creării și activității formațiunilor paramilitare ale persoanelor aflate pe teritoriul statului.

9. Dispunerea la necesitate a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate.

10. Dispunerea, în caz de necesitate, a sistării temporare a livrării gazelor, energiei electrice și apei potabile.

11.Adoptarea deciziilor necesare, în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, energie electrică și alte surse energetice, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

12. Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă, privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolelor, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației.

Familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale.

Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, combaterea dezinformării, știrilor false și a discursului de ură.

13. Interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative pentru această perioadă.

14. Modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și a instituțiilor publice.

15. Implicarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public, în condițiile legii.

16. Efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență.

17. Efectuarea acțiunilor necesare pentru protecția infrastructurii critice, precum și în scopul asigurării securității cibernetice.

18. Efectuarea altor acțiuni necesare, în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

19. Întreprinderea măsurilor necesare pentru gestionarea fluxurilor migraționale.

20. Accesarea și gestionarea asistenței internaționale pentru durata stării de urgență.

Astăzi, 24 februarie, Parlamentul a votat pentru instaurarea stării de urgență, la solicitarea Guvernului, ca urmare a conflictului armat izbucnit în această dimineață în țara vecină, Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat o operațiune militară în Donbas, Ucraina.

Ucraina a intrat în stare de război, Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a anunțat totodată, că în urma discuțiilor cu mai mulți lideri mondiali, începe crearea unei coaliții anti-Putin.

„Un război premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a scris, la rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Și Republica Moldova s-a trezit astăzi în sunetul bubuiturilor din regiunea de est a Ucrainei. Parlamentul se întrunește în ședință pentru a aproba solicitarea Guvernului de a declara o nouă stare de urgență.

La orele 12, Moldova și-a închis spațiul aerian, toate cursele fiind redirecționate.

Totodată, la granița cu Ucraina s-au format cozi imense de refugiați, ce așteaptă să intre în Moldova, iar pe aeroport au aterizat avioane cu cetățeni ucraineni. Autoritățile de la Chișinău anunță că sunt gata să ofere cazare și sprijinul necesar persoanelor refugiate din zonele cuprinse de operațiunile militare.

#stare_de_urgență #Republica_Moldova #Ucraina #război #Parlament

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button