InternaţionalPolitică

Parlamentul European a cerut să nu dea bani UE Ungariei

Membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care cer ca subvențiile UE să nu fie acordate Ungariei până la realizarea reformelor necesare în țară. Pentru rezoluție au votat 345 de deputați, 104 împotrivă, iar 29 s-au abținut, potrivit site-ului Parlamentului European, transmite sursa.

Autorii rezoluției au cerut o revizuire juridică a deciziei Comisiei Europene, care în decembrie 2023 a dezghețat 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din fondurile înghețate de UE în 2022 din cauza problemelor Ungariei cu statul de drept și mită.

Parlamentul European a condamnat acțiunile premierului ungar Viktor Orban, care în decembrie a blocat amendamente la bugetul UE care prevedeau alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei. Parlamentul European a declarat că insistă asupra îndeplinirii urgente a angajamentelor deja asumate pentru finanțarea Ucrainei și a cerut Consiliului European să convină asupra unei astfel de poziții la un summit extraordinar de la 1 februarie.

Rezoluția spunea că guvernul ungar depune „eforturi deliberate, susținute și sistematice” pentru a submina valorile fundamentale ale UE. Autorii documentului au afirmat că „În niciun caz Uniunea Europeană nu poate ceda șantajului și comerțului cu interesele strategice ale UE și ale aliaților săi, abandonând valorile sale”. Parlamentarii au cerut reformarea procesului decizional în cadrul Consiliului European „pentru a pune capăt abuzului de veto și șantaj”.

Rezoluția adoptată nu este obligatorie, dar, după cum notează Bloomberg, crește presiunea asupra Comisiei Europene și a statelor membre UE pentru a lua o poziție mai dură cu privire la finanțarea Ungariei.

#Ungaria #Parlamentul_European #bani

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button