Internaţional

Noi proteste în Franța: Peste 200 de persoane arestate și zeci de ofițeri răniți în timpul tulburărilor faţă de reforma pensiilor

Câteva sute de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor de 1 mai, în Franța. Pe parcursul zilei de ieri au fost organizate noi proteste la nivel național, după adoptarea contestatei reforme a pensiilor, relatează sursa.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, iar Ministerul de Interne a declarat că 291 de persoane au fost arestate și 108 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul tulburărilor, scrie Euronews.

Franța a fost cuprinsă de noi proteste de 1 mai, când sindicatele și-au unit forțele pentru a forța guvernul să abroge o lege nepopulară a pensiilor care a fost introdusă în parlament prin decret.

Poliția a folosit gaze lacrimogene în timpul manifestațiilor din Nantes, Lyon, Rennes și Paris – unde un ofițer a fost rănit după ce a fost lovit în față de un cocktail Molotov, care ar fi fost aruncat de o persoană mascată.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a anunțat că 108 ofițeri de poliție au fost răniți și au fost efectuate 291 de arestări, inclusiv 90 la Paris.

Premierul francez Elisabeth Borne a condamnat acțiunile violente ale unor protestatari.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți în Toulouse, unde forțele de securitate au fost lovite de pavaj, iar băncile și vitrinele magazinelor au fost vandalizate.

În toată țara, sute de mii de oameni și-au exprimat furia față de acțiunea președintelui Emmanuel Macron de a ridica vârsta de pensionare la 64 de ani, fluturând bannere și bătând în cratițe în timp ce mărșăluiau prin orașe.

Potrivit Ministerului de Interne francez, 782.000 de protestatari au protestat în toată țara, dintre care 112.000 la Paris.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lunii aprilie legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani. Măsura a intrat în vigoare după ce a primit aprobarea Consiliului Constituțional, în ciuda lunilor de proteste de stradă și greve.

#Franta #proteste #reforma_pensiilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button