În iunie, autoritățile moldovenești vor primi rezultatele auditului financiar și juridic al datoriei Moldovagaz față de Gazprom, iar în iulie vor evalua posibilitatea de a merge în justiție împotriva companiei ruse.
Ministrul Energiei, Viktor Parlikov, a declarat acest lucru pentru europalibera.org.
Auditul este „în proces de finalizare”, a spus ministerul într-un răspuns.
Companiile internaționale (din Norvegia și Marea Britanie), atrase de Agenția Proprietății de Stat, vor prezenta rezultatele auditului până la sfârșitul lunii iunie a acestui an.
Pe baza acestor rezultate, ministerul va decide până la jumătatea lunii iulie dacă va da în judecată Gazprom, a spus ministrul Parlikov.
„În cele din urmă, este vorba despre abordarea noastră generală față de Gazprom, despre modul în care ne poziționăm [în raport cu preocuparea]. În a doua jumătate a lunii iulie vom avea o imagine clară”, a spus ministrul Energiei.
Potrivit acestuia, decizia de a trage Gazprom la răspundere va fi luată „nu doar pe baza unui audit, ci și pe baza declarațiilor [fostului viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale] Andrei Spînu”.
Criza energetică în Moldova
În decembrie 2022, Spînu, care este acum secretarul general al administrației prezidențiale, spunea într-un interviu că Gazprom „nu a respectat prevederile contractului cu Moldova”.
Din octombrie 2022, Gazprom a redus volumul de gaze furnizat Moldovei cu 56%.
Chișinăul avea rezerve de gaze în depozite din România și Ucraina, dar din cauza lipsurilor, GRES Moldavskaya a încetat să furnizeze energie electrică pe malul drept al Nistrului.
Chișinăul a fost nevoit să cumpere energie electrică din România la un preț de câteva ori mai mare.
Autoritățile moldovenești au acuzat Moscova că a creat o criză energetică în Moldova și au refuzat să consume gaz rusesc pe malul drept.
În noiembrie 2022, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la o înțelegere conform căreia întreg volumul de gaze furnizat de Gazprom a fost redirecționat către regiunea transnistreană.
Din noiembrie 2022 până în mai 2023, cel puțin 4 companii europene s-au adresat Curții de Arbitraj Internațional din cauza lipsei de aprovizionare cu gaze de către concernul rusesc de gaze, cerând despăgubiri pentru pierderi.
Cine mai dă în judecată Gazprom?
În mai 2023, compania italiană de energie Eni a inițiat o procedură de arbitraj din cauza faptului că Gazprom a început să reducă în mod nerezonabil volumul de gaz furnizat.
Tot în luna mai, Europolgaz, proprietarul unei secțiuni din gazoductul Yamal-Europa, a cerut aproape 6 miliarde PLN (aproximativ 2,3 miliarde dolari) de la Gazprom într-o instanță de arbitraj.
Încă două companii germane, Uniper și RWE, au dat în judecată Gazprom din toamna lui 2022 din cauza reducerii livrărilor de gaze către Germania de către compania rusă. Uniper estimează prejudiciul cauzat la 11,6 miliarde de euro.
RWE avea și un contract cu Gazprom pentru furnizarea de gaze, dar în august 2022, concernul rusesc de gaze a decis să oprească livrările din cauza reparării singurei unități funcționale de distribuție a gazelor.