Analize și opinii

Participarea unui agresor la Jocurile Olimpice este inacceptabilă

O țară care continuă agresiunea militară și genocidul cetățenilor unui stat vecin, fără a avea niciun drept de a face acest lucru, nu poate fi participant la cel mai important eveniment sportiv internațional. Propaganda rusă nu obosește să pună accentul în jurul Jocurilor Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris.

Comitetul Internațional Olimpic, în ciuda prezenței în cadrul acestuia a unor figuri pro-ruse cu anumite legături la Kremlin, cum ar fi Thomas Bach, nu poate merge împotriva dorinței practic a întregii lumi de a nu permite agresorului să participe la Jocurile Olimpice. În ciuda eforturilor Kremlinului de a mitui politicienii lumii pentru a participa, aceștia se întorc împotriva Rusiei. Cu cât agresiunea militară a rf împotriva Ucrainei continuă mai mult timp, cu atât mai puternică devine poziția statelor civilizate în ceea ce privește izolarea globală a Rusiei.

Jocurile Olimpice, în ciuda orientării lor pur sportive, fac parte, desigur, din politica globală. Acest lucru se poate spune despre orice eveniment sau eveniment internațional. Dacă facem o greșeală și permitem unei țări agresoare să se reprezinte într-un fel sau altul pe scena mondială, vom avea parte de consecințele pe care întreaga lume le-a experimentat după Jocurile Olimpice ale celui de-al Treilea Reich. Deși majoritatea țărilor au ales să ignore evenimentul, acesta și-a lăsat amprenta asupra minții politicienilor care au început să tragă concluzii false despre guvernul nazist. Riscăm același efect dacă invităm Rusia la Jocurile Olimpice sau la orice alt eveniment important (presupus a fi apolitic).

Rusia s-a condamnat singură la o cale de izolare globală. Jocurile Olimpice, care au avut loc în Rusia în plină ocupație ilegală a Crimeei de către Rusia, i-au dat lui Putin carte albă pentru a comite alte crime și pentru a ignora complet cadrul juridic internațional. Pentru o lungă perioadă de timp, Kremlinul a crezut că orice decizie luată în afara societății politice de la Moscova nu va avea niciun efect asupra atitudinii altor țări față de Rusia. Cu toate acestea, această paradigmă nu mai este atât de impecabilă.

În plus, participarea Rusiei la Jocurile Olimpice din 2024 prezintă riscuri de securitate în timpul Jocurilor Olimpice. Este inutil să ne așteptăm ca sportivii ruși să respecte condițiile “statutului de neutralitate”, deoarece “fanii” și “suporterii” ruși, dacă nu chiar participantul însuși, vor putea încălca reglementările și lansa o nouă rundă de propagandă rusă. Autoritățile franceze se tem, de asemenea, de “acțiuni” deschise ale cetățenilor ruși, pe care aceștia le-ar putea organiza pe străzile Parisului.

Sancțiunile internaționale, pierderile de reputație și refuzul conglomeratelor de afaceri din lume de a coopera cu rusia sunt toate rezultatul unor decizii criminale ale regimului Putin. Necesitatea de a împiedica Rusia să participe la Jocurile Olimpice se explică nu numai prin importanța demonstrării solidarității cu poporul ucrainean care a suferit de pe urma agresiunii rusești, ci și prin pericolul real și imprevizibilitatea rușilor înșiși.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button