Internaţional

Peste 20.000 de soldați din 13 țări vor participa la exerciții NATO care vor dura aproape două săptămâni

Cu peste 4.000 de soldați finlandezi participanți, Nordic Response 2024, condus de Norvegia, reprezintă cea mai mare participare a noului membru NATO la un exercițiu extern, potrivit armatei finlandeze, citează sursa.

„Pentru prima dată, Finlanda va participa, în calitate de țară membră NATO, la exercițiul de apărare colectivă a regiunilor alianței”, au declarat Forțele de Apărare finlandeze într-un comunicat.

Exercițiul se va desfășura în nordul Norvegiei, Suediei și Finlandei, precum și în spațiul aerian și zonele maritime corespunzătoare. Vor fi implicate peste 50 de submarine, fregate, corvete, portavioane și diverse nave.

Totodată, peste 100 de avioane de vânătoare, avioane de transport, avioane de supraveghere maritimă, precum și elicoptere aliate și avioane ale forțelor speciale vor opera în cadrul Nordic Response 24. La sol, mii de soldați vor apăra și proteja teritoriul nordic cu diverse sisteme de artilerie, tancuri, vehicule cu șenile și alte vehicule terestre.

Antrenamentul comun combinat se va axa pe apărarea și protecția regiunii nordice.

„Trebuie să fim capabili să ripostăm și să oprim pe oricine încearcă să ne sfideze granițele, valorile și democrația – având în vedere situația actuală de securitate din Europa, exercițiul este extrem de relevant și mai important ca niciodată”, a declarat Brigadierul Tron Strand, Forțele Aeriene Regale Norvegiene, comandantul Centrului Norvegian de Operațiuni Aeriene.

„Cu toții trebuie să cunoaștem terenul și condițiile în care operăm. Acestea sunt cunoștințe noi pe care trebuie să le exersăm în mod regulat”, a continuat generalul de brigadă Strand. 

„Exercițiul Cold Response are o istorie îndelungată și are loc în nordul Norvegiei o dată la doi ani. Datorită aderării la NATO a Finlandei – și, în cele din urmă, a Suediei – extindem acum exercițiul”, a adăugat el.

Potrivit NATO, exercițiul sporește gradul de pregătire nordică și capacitatea de a desfășura operațiuni comune la scară largă în condiții meteorologice și climatice dificile.

Finlanda, care împarte o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia, a aderat la NATO în aprilie 2023. Cu oferta sa ratificată acum de toți membrii NATO, Suedia, țara vecină, finalizează în prezent formalitățile pentru a intra în alianța militară ca al 32-lea membru – cel mai probabil în martie.

#NATO#Finlanda#Exercitii_militare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button