Război în Ucraina

Plata pentru război

Imaginați-vă că de-a lungul vieții vă construiți o casă – cheltuiți toată energia și banii pe ea, umpleți-o cu confort și căldură. Dar, la un moment dat, un vecin înnebunit intră în tine, care vrea să ia această casă de la tine. Cu siguranță refuzi și îl lași pe vecin să știe că nu ar trebui să o faci, mai ales că casa lui este mult mai mare decât a ta. Dar, ca răspuns la aceasta, el începe să vă distrugă și să vă ardă casa, vă terorizează soția și copiii. Nu ai nici casă, nici economii, iar vecinul, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, continuă să trăiască mai departe, acuzându-te de faptul că toată distrugerea este lucrarea mâinilor tale și, prin urmare, el nu te va despăgubi pentru pagubă.

Istoria de mai sus este doar o parte din ceea ce Ucraina a trebuit să se confrunte ca urmare a agresiunii militare ruse. În patru luni de război la scară largă. Rusia s-a cimentat mult timp ca un stat pentru care legile internaționale nu au contat niciodată, iar acțiunile sale în războiul împotriva Ucrainei nu fac decât să confirme acest lucru. În consecință, plata despăgubirilor din partea Federației Ruse este o perspectivă extrem de puțin probabilă. Dar Rusia va fi obligată să plătească și să răspundă în fața legii pentru acțiunile sale.

În acest caz, o modalitate eficientă ar fi confiscarea proprietăților rusești în străinătate și nu numai proprietatea statului, ci și proprietatea oligarhilor ruși. Cu toate acestea, confiscarea bunurilor persoanelor fizice necesită o pregătire juridică atentă, deoarece mulți reprezentanți ai oligarhiei din Federația Rusă au adesea cetățenia altor state și, în legătură cu sancțiunile, au devenit deosebit de înclinați să rescrie companiile către uneori cele mai îndepărtate persoane.

Confiscarea bunurilor rusești ar trebui să fie regulată și răspândită. Ultimul punct sugerează că nu ar trebui să existe un singur loc în Europa în care un oligarh, oficial sau orice alt infractor rus să-și poată ascunde proprietatea transferându-l către persoane din față și, în special, vorbim despre Cipru, iubit de mari antreprenori și oligarhi ruși, unde unii ruși au început deja procesul de privare a acestora de cetățenie, dar, cu toate acestea, statul încă ajută Rusia să facă comerț cu petrol în eludarea sancțiunilor permițând petrolierelor rusești să navigheze sub pavilion cipriot.

La începutul lunii martie, în UE a fost creată o unitate specială pentru a consolida cooperarea dintre țările UE în ceea ce privește identificarea proprietății oligarhilor ruși. Ca urmare, o lună mai târziu, au fost înghețate proprietăți rusești în valoare de 29,5 miliarde de euro, inclusiv fonduri de la oligarhii ruși și de la Banca Rusiei. La sfârșitul lunii mai 2022, valoarea proprietății înghețate a oligarhilor ruși era de 10 miliarde de dolari. Având în vedere că pierderile financiare ale Ucrainei se ridică deja la peste 700 de miliarde de dolari, iar această sumă va crește până când Rusia își va opri agresiunea militară, rezultatele actuale sunt cu siguranță importante, dar nu sunt suficiente pentru a compensa daunele aduse economiei și infrastructurii ucrainene.

Pentru a confisca în mod eficient și sistematic proprietățile oligarhilor, politicienilor, propagandiștilor și celor apropiați ruși, UE trebuie să adopte un cadru legislativ actualizat. De exemplu, se așteaptă modificări care să permită confiscarea banilor și gestionarea acestora fără un verdict de vinovăție al instanței. Și, de asemenea, este important să se introducă sancțiuni penale pentru eludarea sancțiunilor. Acest lucru va ajuta la “reducerea” tuturor soluțiilor care sunt încă utilizate în Federația Rusă pentru a reține sau chiar a câștiga fonduri.

Este evident că Rusia nu este mulțumită de această evoluție a evenimentelor și deja unii oficiali ruși (în special Dmitri Medvedev) declară că confiscarea bunurilor rusești este cel mai mare jaf din istorie. Cu aceleași aplicații, Federația Rusă se poate adresa instanței internaționale de arbitraj, cu toate acestea, luând în considerare toate circumstanțele, această afirmație este puțin probabil să fie sortită succesului.

Confiscarea bunurilor rusești este un triumf al justiției în raport cu Ucraina. Toate acțiunile menite să slăbească agresorul și să sprijine Ucraina ar trebui să se desfășoare în mod sistematic și fără excepție. Prin urmare, este foarte important să înăsprim legislația, astfel încât niciun criminal rus să nu poată evita o plată echitabilă pentru războiul din Ucraina.

#Ucraina #reparații #război #confiscare_bunurilor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button