InternaţionalPolitică

Politico a raportat că premierul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelensky la Davos. Președintele ucrainean a răspuns că nu a planificat această întâlnire

Beijingul a respins propunerea Kievului pentru o întâlnire între președintele ucrainean Vladimir Zelensky și premierul chinez Li Qian la Davos, scrie Politico, transmite sursa.

Înainte de începerea forumului elvețian, șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a afirmat importanța ca China să se alăture negocierilor privind „formula de pace” propusă de Kiev și a lăsat să se înțeleagă că Zelensky va avea oportunitatea de a face acest lucru.

Cu toate acestea, potrivit unor surse anonime de rang înalt din administrația americană, partea chineză a refuzat în mod deliberat orice întâlnire după ce Rusia i-a cerut să oprească contactele diplomatice cu Ucraina.

După cum notează Politico, această decizie poate indica faptul că China nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, ci, în schimb, s-a alăturat Rusiei furnizând Moscova materiale militare.

Președintele Ucrainei, la conferința de presă finală de la Davos, a declarat că nu intenționează să se întâlnească la forum cu premierul chinez Li Qiang, deoarece nu este liderul țării.

„Există un prim-ministru al Chinei – atunci prim-ministrul nostru se va întâlni cu el. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu liderul Chinei. Din câte știu, Xi Jinping ia decizii, iar în Ucraina eu iau decizii… Nu am nevoie de niciun dialog, am nevoie de decizii importante de la liderii care iau aceste decizii”, a spus Zelensky.

#Zelensky #Li_Qian #Davos

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button