Politică

Polonia va oferi ajutor Moldovei în efortul de aderare la UE

Polonia este gata să ofere sprijin politic, precum și cunoștințele necesare în efortul Republicii Moldovei pe calea spre aderarea la UE. Susținerea va fi acordată la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene.

Angajamentul se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată la Varșovia de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki, transmite IPN.

Potrivit documentului, procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă în mod dinamic, bazat pe meritocrație, fără a fi create obstacole artificiale, respectând, în același timp, condițiile ce derivă în mod direct din tratatele UE. „În această privință, credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al Moldovei și va oferi reformelor un impuls sistemic pe termen lung”, se menționează în Declarația aprobată de parlamentarii moldoveni și polonezi.

Polonia și-a declarat sprijinul pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a societății civile și a economiei de piață a Moldovei. „Am convenit că există o mulțime de oportunități pentru investiții directe ale companiilor poloneze în economia Republicii Moldova – în sectorul industriei alimentare și agricole, digital și energetic. Prezența economică poloneză, de rând cu alți parteneri, ar trebui să ofere Moldovei în timp util tehnologii avansate, acces deplin la piața europeană, locuri de muncă și, mai presus de toate, perspectivele unei vieți sigure și bunăstare pentru tânăra generație de cetățeni ai Moldovei”, se precizează în Declarația de la Varșovia.

Cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone a avut loc la Varșovia pe 29 mai. În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și multilaterală, în special securitatea internațională și regională, extinderea UE, asistența poloneză pentru transformarea și modernizarea Moldovei stimulată de investițiile directe poloneze în economia moldovenească.

#Moldova #Polonia #aderare_la_UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button