Moldova, care vrea să adere la Uniunea Europeană, ezită să se alăture tuturor sancțiunilor impuse de UE Rusiei după invadarea Ucrainei, ca să nu provoace „o anumită reacție negativă” din partea Moscovei.
„Sunt anumite dificultăți, având în vedere relațiile istorice pe care le avem cu Federația Rusă și prezența cetățenilor noștri acolo, relațiile comerciale. Trebuie să fim precauți în acest proces”, a declarat ministrul Popșoi într-un interviu pentru Europa Libera.
Moldova speră să înceapă cât mai curând negocierile de aderare la UE și ar trebui să se alăture deciziilor de securitate și politică externă ale blocului. Însă ministrul Popșoi, care a fost cunoscut pentru retorica sa dură împotriva Moscovei, admite că adoptarea sancțiunilor europene împotriva Rusiei implică costuri pentru „interesele economice ale Republicii Moldova”.
Guvernul Republicii Moldova a aderat în general la sancțiunile individuale ale UE împotriva persoanelor și entităților rusești, dar a evitat să se alăture sancțiunilor economice din sectorul energetic sau financiar.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat recent că, după o pauză de câteva luni, Republica Moldova ar putea cumpăra din nou gaz din Rusia pentru malul drept al Nistrului dacă se oferă un preț bun, întrucât „nu am impus sancțiuni împotriva gazului rusesc”.
În octombrie 2023, Comisia Europeană a declarat că Moldova a acceptat până în august 78% din sancțiunile UE împotriva Rusiei.
Răspunzând la întrebarea dacă Republica Moldova ar trebui să aibă relații externe bune cu Rusia și UE, Popșoi a spus că agresiunea rusă împotriva Ucrainei și, într-o formă hibridă, împotriva Republicii Moldova „nu poate fi ignorată” și „a sta pe două scaune este incomod.”
Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Rusia rămân „la cel mai jos nivel din istorie”, ele sunt influențate, potrivit ministrului Afacerilor Externe, inclusiv de declarațiile „sfidătoare” ale Moscovei adresate Chișinăului.