Societate

Praful saharian a venit peste Moldova. Agenția de Mediu a explicat dacă este periculos 

Praful saharian, format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice, a ajuns pe 23 aprilie și în Republica Moldova. Drept consecință, mai multe automobile au fost acoperite de un strat fin de nisip. Agenția de Mediu a declarat că în după-amiaza zilei norul de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de Moldova. Potrivit instituției, particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Totuși, a menționat Agenția, la moment nu se înregistrează depășiri a poluanților în aer. 

Agenția de Mediu a Republicii Moldova a declarat că, în perioada 23 – 24 aprilie, circulația aerului va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

„Această masă de aer va fi deasupra Republicii Moldova, marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie). Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Potrivit instituției, pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

„Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. La moment stația automată de monitorizare a calității aerului atmosferic, din Chișinău, nu înregistrează depășiri a poluanților în aer”, au precizat reprezentanții Agenției.

Potrivit Agenției, norul de praf saharian a fost resimțit pe teritoriul Republicii Moldova pe 23 aprilie începând cu ora 00.00 și s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie.

Instituția a menționat că în după-amiaza zilei de astăzi masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară.

Pe 23 aprilie, Administrația română de Meteorologie raporta că atât Republica Moldova cât și România vor fi acoperite de o masă de aer cu particule de praf saharian, în perioada 23-24 aprilie.

#Moldova #Sahara #praf

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button