Ieri, 16 decembrie, Curtea de Conturi a prezentat datele unui audit al Ministerului Sănătății, al Agenției Naționale de Sănătate Publică și al subdiviziunilor teritoriale ale acesteia.
Cele mai importate constatări ale acestui audit au fost că „circa 7 000 de doze de vaccin cu termen expirat au fost administrate”. Au fost administrate aceste vaccinuri oamenilor? Când au fost ele administrate? Răspuns la întrebările propriu-zise nu avem. Totuși, majoritatea mass-mediei din Moldova a scris știri despre faptul că „7 000 de oameni au fost vaccinați cu doze expirate”, ceea ce nu este chiar așa sau cel puțin deocamdată nu este dovedit.
Declarațiile Curții de Conturi
Irina Rogaciov, șefa direcției generale de audit, a declarat în cadrul ședinței din 16 decembrie: „Circa 7 000 de doze au fost introduse cu termen de valabilitate expirat, ceea ce generează suspiciuni privind utilizarea lor”. Dânsa menționează că dozele au fost introduse, iar în comunicatul de presă emis de Curtea de Conturi ulterior este indicat că aceste doze au fost administrate.
„Auditul a constatat înregistrarea administrării a circa 7 000 de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat, ceea ce creează suspiciuni privind utilizarea lor. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise. Prin urmare, managementul defectuos și insuficiența controalelor cheie în procesul de imunizare a determinat admiterea acestor erori, ce pot avea impact asupra sănătății cetățenilor” – fragmentul integral din comunicatul Curții de Conturi emis în data de 16.12.21.
Au fost introduse sau administrate? Dacă au fost administrate, cui și când? Pentru a clarifica acest lucru, am telefonat la Curtea de Conturi, dar ei nu ne-au putut oferi vreun răspuns. Am fost asigurați că vor reveni în cel mai scurt timp cu mai multe informații în acest sens, dar clarificări pe acest subiect încă nu am primit.
Pe 17 decembrie, seara, Curtea de Conturi a emis un nou comunicat cu precizări suplimentare la acest subiect. În comunicatul lor menționează că au evaluat un eșantion de vaccinări de aproximativ 31 % (527 000) din totalul de 1,6 milioane, iar verificările lor au stabilit „diferențe majore” dintre datele din SIA Registru și fișele/listele Centrelor de sănătate (CS) și altor instituții medicale, ceea ce prezintă suspiciuni rezonabile privind existența a 6 800 de cazuri (1,3 % din eșantionul total examinat) de administrare a vaccinurilor cu termen expirat.
Respectiv, în cel de al doilea comunicat, Curtea de Conturi nu mai afirmă că aceste doze au fost administrate, ci spune că sunt suspiciuni că aceste doze ar fi administrate.
Reacția Ministerului Sănătății
La scurt timp după auditul Curții de Conturi, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție în care menționează că declarațiile Curții de Conturi (din data de 16 decembrie) nu sunt adevărate.
„Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. Informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Totodată, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că vaccinurile expirate, conform procedurilor, sunt retrase imediat din sala de vaccinări și nu se pot încurca nici prin eroare.
În același timp, Ministerul Sănătății a anunțat că a instituit o comisie de anchetă, care se va deplasa și va supune verificării corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul Curții de Conturi.
Așadar, până la momentul de față avem declarații din partea a două instituții de stat care se contrazic. Nu există o claritate în privința celor circa 7 000 de doze. Vom urmări în continuare acest subiect și vom veni cu detalii.