Politică

Pre-Vetting: Critici după audierea părinților unui candidat la CSM

Ion Chirtoacă, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-a adus părinții în fața Comisiei pre-Vetting ca aceștia să povestească cum și-au obținut veniturile în Italia, acolo unde muncesc de mai mulți ani, de câte ori au venit în această perioadă în Republica Moldova, ce au făcut cu banii obținuți timp de mai mulți ani dar și de ce doar unul din ei trimitea banii în țară.

Audierile au avut loc în format online. Întrebările au fost atât din partea Comisiei pre-Vetting, cât și a fiului lor, transmite sursa.

Audierile au stârnit un val de critici pe online. În reacție, reprezentanții Comisiei pre-Vetting au declarat că „audierea candidatului CSM, Ion Chirtoacă a avut loc la cererea candidatului, care la fel a solicitat Comisiei să-i audieze părinții” și că „Comisia nu audiase părinții acestuia în cadrul evaluării inițiale, aspect care a fost contestat de candidat în fața Curții Supreme de Justiție”. 

Părinții lui Ion Chirtoacă, audiați 

După ce l-au audiat pe Ion Chirtoacă, reprezentanții Comisiei pre-Vetting i-au solicitat ca acesta să adreseze întrebări tatălui lui. Comisia a motivat acțiunea prin faptul că audierea tatălui acestuia a fost solicitată chiar de Ion Chirtoacă.

„Sincer vă spun mie acum mi-i cel mai greu, de a pune întrebări lui tata și mamei. Tata dacă o să poți să confirmi te rog frumos, 2-3 întrebări o să îți spun”, a spus candidatul Ion Chirtoacă în lacrimi.

„Sus și înainte”, a reacționat tatăl acestuia.

„În perioada 2012-2015, matale te-ai aflat în Italia? Poți să ne spui în ce localitate din Italia ai lucrat?”, a continuat Ion Chirtoacă. Tatăl său a răspuns că s-a aflat în Italia, în orașul Bologna, începând cu 2009, luna februarie.

Ulterior, Ion Chirtoacă l-a întrebat câți bani făcea pe lună în perioada 2012-2014. „Când și cum, a fost și peste o mie, 1200. Depinde de perioadă”, a răspuns tatăl acestuia.

„De ce mama trimitea bani acasă?”, l-a întrebat ulterior Ion Chirtoacă. „Mama ta trimitea bani acasă că suntem o familie, eu sunt tata tău și ea e mama ta. Eu am lucrat la negru și banii îi dădeam soției”, a comunicat bărbatul.

În continuare, reprezentanții Comisiei i-au spus tatălui lui Ion Chirtoacă că apropiații acestuia au raportat că soția lui lucra sâmbăta și duminica în Italia pentru un venit neoficial de 450 euro pe luna și că el lucra 20 de ore pe săptămână și primea suplimentar un venit neoficial de 600 euro pe lună. Bărbatul a confirmat cele spuse și a menționat că situația a avut loc până în 2014, până și-a făcut contract de muncă. „Nu numai eu sunt, sunt mii și sute de oameni care lucrează așa. (…) Și cei săraci au dreptul la viață”, a adăugat bărbatul.

Reprezentanții Comisiei l-au întrebat și de câte ori pe an venea acasă. „Eu personal am venit o dată în an”, a răspuns bărbatul.

Mai târziu, Ion Chirtoacă a fost solicitat să adreseze întrebări mamei sale. „Spun ceea ce i-am zis și lui tata, nu m-am gândit niciodată că o să fiu pus în situația de a pune întrebări părinților. (…) Nu mă simt bine”, a spus Ion Chirtoacă.

Ion Chirtoacă a întrebat-o pe mama lui când a plecat pentru prima dată în Italia. „Am plecat în Italia în 2007, în luna mai”, a răspuns femeia.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button