Politică

Premierul, despre negocierile cu Gazprom: „Nu se discută contractul, vorbim doar despre livrări”. Ce spune despre auditul datoriei

Guvernul de la Chișinău nu discută în prezent condițiile contractului cu gigantul rus Gazprom, ci doar despre volumele livrate. Declarația a fost făcută de premierul țării, Natalia Gavrilița, în cadrul ediției din 16 ianuarie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Potrivit prim-ministrei, furnizorul Gazprom a încălcat condițiile contractului, atunci când din octombrie 2022 a început să ne livreze un volum mai mic de gaze naturale. 

„Aveam bani de la buget și un împrumut de 300 de milioane de la Banca Europeană. Am reușit să ținem această situație sub control. Dar trebuie să vorbim foarte serios despre ce va însemna acest contract pentru noi în viitor”, a precizat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a vorbit și despre auditul datoriei istorice a Moldovei față de gigantul Gazprom. Gavrilița a sugerat că dincolo de suma datoriei, este importantă analiza modului în care aceasta s-a format, mai ales între anii 1990-1998, înainte să fie creată Moldovagaz. 

„Au mai rămas foarte puține documente. Prin urmare, poate exista o astfel de situație în care auditul să nu poată ajunge la anumite concluzii. Trebuie să așteptăm rezultatele auditului și să purtăm un dialog comercial profesionist, pe baza rezultatelor analizelor”, a specificat Natalia Gavrilița. 

Contractul între Gazprom și Moldovagaz a fost semnat în octombrie 2021, pe un termen de 5 ani. În ultimul an, Moscova și Chișinăul s-au acuzat reciproc de nerespectarea condițiilor stipulate în document.

#Premierul #Gazprom #auditul_datoriei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button