Politică

PSRM critică Ucraina care s-a dezis de „moldovenească” și face trimitere la „denazificare” – termenul preferat al lui Putin

Partidul Socialiștilor a emis un comunicat prin care „își exprimă indignarea” față de decizia autorităților ucrainene de a renunța, la sintagma „limba moldovenească” în documentele oficiale, transmite sursa.

„Moldovenii care locuiesc în Ucraina-în Bugeac, Bucovina, raioanele de Est ale regiunii Odessa, mereu au susținut și vor susține că vorbesc limba Moldovenească, la fel ca și moldovenii care constituie majoritatea populației Republicii Moldova. Suntem convinși că niciun act de denazificare nu va forța moldovenii din Ucraina să renunțe la memoria lor istorică națională”, susține formațiunea pro-rusă de la Chișinău.

Mai mult, socialiștii fac trimitere la termenul „denazificare” utilizat de Vladimir Putin pentru a justifica războiul violent pornit împotriva Ucrainei.

De asemenea, PSRM consideră „revoltătoare” susținerea deciziei Kievului de către Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

„Dezicerea de la „limba moldovenească” este un act rușinos de auto-discreditare națională. Așa pot proceda doar mancurții – termen utilizat de Chinghiz Aitmatov atunci când se referă la o persoană care se supune orbește unui stăpân, sclav, al cărui memorie despre trecut a fost ștearsă”, se mai arată în comunicatul PSRM.

Precizăm că Guvernul de la Kiev a renunțat la glotonimul „limba moldovenească” pentru minoritatea română din Ucraina și a decretat limba română drept limbă oficială. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că această decizie este un răspuns la modul în care țara sa vrea să coopereze cu România. Decizia a fost salutată și de oficialii de la Chișinău, care spun că aceasta reprezintă un semn clar al reușitei dialogului trilateral Republica Moldova – România – Ucraina.

#PSRM #Ucraina #Igor_Dodon

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button