Președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care îl desemnează pe Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Decretul intră în vigoare la data semnării, adică pe 10 februarie.
„Se autorizează să întocmească programul de activitate și lista Guvernului și să le prezinte Parlamentului spre examinare”, se arată în decret.
În cadrul unui briefing de presă Recean a asigurat că va stabili în scurt timp componența Guvernului pe care o va propune Parlamentului. Acesta spune că își va concentra activitatea pe trei dimensiuni de bază.
„Prima este disciplina din instituții. Instituțiile trebuie să deservească cetățeni, trebuie să deservească mediul de afaceri. Da, există rezistență, dar o vom depăși.
A doua dimensiune de intervenție rapidă este să avem o nouă viață pentru economie. Aceasta înseamnă să oferim mai multe resurse accesibile în mod special pentru investițiile în domeniul de afaceri, în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, ca să avem locuri de muncă, să avem salarii mai mari și să creăm bunăstare pentru fiecare din noi.
Trei: pacea și bunăstarea. Trebuie să conștientizăm că de la al doilea Război Mondial încoace, suntem în cel mai înalt risc de provocări. Avem nevoie să consolidăm sectorul de securitate în așa fel încât toată lumea să se simtă în siguranță”, a declarat Dorin Recean.
Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al țării mai spune că programul viitorului Guvern se va axa prioritar pe integrarea europeană.
„Trebuie să accelerăm procesul de armonizare a legislației, să implementăm toate condiționalitățile, dar atent, nu trebuie să bifăm, dar de aceea că asta este modalitatea de a asigura bunăstarea în țară”, a mai menționat Recean.
Potrivit CV-ului său, Recean are o experiență profesională de peste 27 de ani în sectorul public, privat, precum și în instituții internaționale. În prezent, acesta este consilier al președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.
Dorin Recean s-a făcut cunoscut în spațiul public, în special, în perioada 2012-2015, când a îndeplinit funcția de ministru al Afacerilor Interne, responsabil pentru implementarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. În același Guvern (Guvernul Filat), actuala președintă a deținut funcția de ministră a Educației.
De asemenea, în perioada 2010-2012, Recean a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. Concomitent, începând cu anul 2018, activează și la Universitatea Tehnică a Moldovei în calitate de lector.
În februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost implicat într-un scandal mediatic, după ce în spațiul public a apărut înregistrarea unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, șef al Serviciului Fiscal de Stat pe atunci. Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind nemulțumit de comportamentului acestuia.
„Noi o să ne clarificăm cu asta, Colea. Eu te-am rugat un lucru, dacă există probleme, adă-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt și am să-l trăsnesc cu capul de perete”, ar fi spus Recean în acea discuție.
Convorbirea a apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.
#Dorin_Recean #Președinta #decret #prim-ministru