Politică

Președintele Parlamentului, mesaj de Ziua Constituției: Trebuie să ne continuăm calea europeană aleasă de noi toți

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a venit cu un mesaj de Ziua Constituției, transmite sursa.

„Astăzi este Ziua Constituției Republicii Moldova, legea supremă care ne unește într-un stat suveran şi independent, într-un popor cu drepturi și obligații egale, un popor care respectă democrația și libertățile umane. În această zi vreau să ne aducem aminte de valorile țării noastre, să conștientizăm drumul pe care l-am parcurs ca neam și, respectiv, drumul pe care-l mai avem de făcut. Valorile înscrise în Constituție trebuie să ne ghideze în fiecare zi, în special atunci când trebuie să luăm decizii complicate, dar care ne vor asigura un viitor liber și prosper. În numele Constituției Republicii Moldova și a acestor valori trebuie să ne continuăm calea europeană aleasă de noi toți, să fim fermi în această alegere și să ne ținem împreună, ca un stat unitar și indivizibil”, a scris Grosu.

Adoptată în urma referendumului consultativ, care a avut loc pe data de 6 martie 1994, pe 29 iulie 1994 legea supremă a țării a fost votată de Parlament.

Președintele țării, Mircea Snegur, a promulgat Constituția imediat după votarea ei, chiar în sala de ședințe plenare a Legislativului. Constituția Republicii Moldova este compusă din șapte titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni.

Similar altor state din Europa, Curtea Constituțională din Republica Moldova este unica autoritate a statului care interpretează Constituția oficial și verifică dacă legile și alte acte normative sunt în acord cu Constituția.

Toate dispozițiile Constituției au o importanță egală, fiind un manifest al realizărilor şi al dezideratelor care trebuie transpuse în viață.

#Igor_Grosu #mesaj #Ziua_Constituției

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button