InternaţionalPolitică

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a demisionat. Ea a fost criticată pentru că a grațiat o persoană condamnată într-un caz de violență într-un orfelinat

Președintele Ungariei Katalin Novak și-a anunțat demisia după critici legate de decizia ei de a grația o persoană condamnată într-un caz de abuz sexual la un orfelinat, relatează Reuters.

“Am facut o greseala. „Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a declarat Novak, citat de Reuters, la televiziunea maghiară.

Partidele de opoziție din Ungaria au cerut demisia Katalinei după ce aceasta a decis să-l grațieze pe directorul adjunct al unui orfelinat condamnat pentru mușamalizarea violenței sexuale din instituție.

Decizia Katalinei Novak de a grația aproximativ 20 de persoane a fost cunoscută încă din aprilie 2023, înainte de vizita Papei în țară. Cu toate acestea, la începutul lunii februarie, publicația maghiară 444.hu a raportat, citând documente ale instanței, că pe lista numelor care urmează să fie grațiate se afla și directorul adjunct al unui orfelinat din orașul Bicske pe nume K. Endre, care l-a ajutat pe șeful său să acopere mai multe cazuri de violență sexuală. În plus, i-a scris unui copil un text în care refuză să depună mărturie, pe care a trebuit să-l pronunțe.

În total, cel puțin 10 băieți care au fost crescuți în acest orfelinat au vorbit despre violență între 2004 și 2016. Instanța l-a condamnat pe directorul adjunct al orfelinatului la trei ani și patru luni de închisoare.

Decizia Katalinei Novak de grațiere a provocat numeroase proteste din partea mai multor partide de opoziție din Ungaria. Vineri, 9 februarie, peste o mie de oameni s-au adunat la Budapesta pentru un protest care cere demisia președintei. Unele persoane din opoziție au cerut, de asemenea, partidului de guvernământ Fidesz al lui Orban să-și recheme parlamentarul și fostul ministru al Justiției Judit Varga, care a semnat acordul de grațiere. Novak însăși a spus că în timpul președinției ei „nu a existat și nu va exista o grațiere pentru pedofili”.

Katalin Novak a preluat funcția de președinte în martie 2022, devenind prima femeie din istoria țării care a ocupat această funcție.

Politico îl numește pe Novak un aliat apropiat al primului ministru Viktor Orbán și al fostului „ministru fără portofoliu” (secretar de stat) pentru afaceri de familie și tineret al guvernului său.

#Katalin_Novak #demisia #Ungaria #pedofili

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button