Societate

Prețul călătoriilor cu transportul public din Capitală ar putea crește până la 6-7 lei

Fracțiunea PAS din CMC a organizat astăzi o conferință de presă despre intenția primarului Ion Ceban privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public la 6-7 lei. Sursă.

„Pe 19 mai 2020, Consiliul Municipal a aprobat Decizia 6/3 privind dezvoltarea sistemului de transport public din Municipiul Chișinău. Decizia prevedea, pe lângă achiziția de unități de transport, cu care azi se laudă primarul, și un șir de reforme structurale a sistemului de transport public și anume: revizuirea rutelor, implementarea tichetării electronice, elaborarea unei metodologii de tarifare, elaborarea standardelor de calitate în transport și nu în ultimul rând realizarea unui audit complex financiar și funcțional la Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze”, a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

„Niciodată în cei 30 de ani de independență niciun primar nu s-a încumetat să verifice corectitudinea cifrelor pe care orașul le pompa în cele 2 instituții, eficiența lor, modul în care sunt valorificați banii. Nici Ion Ceban nu s-a încumetat s-o facă și drept rezultat doar în anul 2021 Primăria a achitat celor două întreprinderi peste 450 de milioane de lei, aproape o pătrime din bugetul orașului destinat investițiilor.

Nu este o excepție și anul 2022, proiectul bugetului propus de Primarul Ceban presupune alocarea a 700 de milioane sau 28 % din veniturile proprii ale primăriei. Aceste 700 de milioane sunt formate în primul rând de creșterea prețului per vehicul/kilometru atât în cazul troleibuzelor de la 23.9 lei la 25.4 lei și de la 23.02 la 26.3 lei în cazul autobuzelor, adică cu peste 3 lei mai mult”, a conchis Roman Cojuhari.

„Ion Ceban planifică să mărească tariful pentru călătoriile în transportul public pe cât se poate de urgent. El înțelege că 700 de milioane e o povară enormă pe umerii bugetului și evident va încerca să scape de această povară. Însă nu așa cum ar face un manager eficient, optimizând din cheltuielile întreprinderilor, ci transferând povara pe umerii locuitorilor municipiului.

Din informațiile pe care le deținem înțelegem că tariful urmează să fie majorat până la 6-7 lei per călătorie, iar acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul anului acesta. PAS. Noi nu va vota niciun fel de majorare a tarifului în transportul public până la realizarea unui audit funcțional și financiar complex a celor două întreprinderi de transport public”, a menționat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. Pe de altă parte, Vladimir Mitru, consilierul lui Ion Ceban, a spus că prețurile la combustibil a crescut, de aceea e nevoie de revizuit structura prețurilor. Acesta a menționat că majorarea prețurilor pentru călătoriile în transportul public ține exclusiv de voturile consilierilor, nu de decizia personală a lui Ion Ceban.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button