InternaţionalRăzboi în Ucraina

Prigojin, mesaj transmis din exil. Ce promite liderul Wagner după rebeliunea eșuată din Rusia

Ucraina ar trebui să devină „baza scutului aerian european” este de părere președintele Vladimir Zelenski, după ce, ieri, dronele și rachetele rușilor au lovit din nou zonele civile din Ucraina, soldate cu numeroase victime, transmite sursa.

Între timp, armata Kievului anunță că, în ultima săptămână, a recucerit 37 de kilometri pătraţi, în sudul şi estul țării. Asta duce la 158 de kilometri pătraţi suprafaţa totală eliberată după lansarea contraofensivei la începutul lunii mai.

Forţele ruse continuă să ocupe însă peste 45.000 de kilometri pătraţi în Ucraina, fără a lua în calcul peninsula Crimeea.

Forțele ucrainene avansează pe teritoriul ocupat de ruși, în special pe flancul sudic al Bahmutului. Un fost ofițer de informații al armatei britanice a declarat că trupele Kievului ar fi înaintat cu aproximativ un kilometru în această direcție. Un avans considerabil, având în vedere că mercenarii Wagner au avut nevoie de mai bine de 9 luni să poată declara că au cucerit Bahmutul. Între timp însă, într-un nou atac cu drone iraniene, rușii au lovit un bloc de locuințe din centrul unui oraș din nordul Ucrainei. Cel puțin doi oameni au murit și alți 16 au fost răniți.

Chiar dacă imaginile care circulă pe internet ilustrează mai degrabă contrariul, Moscova se ține de o teză care îi este favorabilă și prezintă cifre probabil mult exagerate.

 „Numai în direcțiile Zaporojie și Donețk, în care unitățile ucrainene lansează atacuri zadarnice, forțele armate ale Rusiei au distrus 15 avioane, trei elicoptere, 920 de blindate, inclusiv 16 tancuri Leopard. Adică aproape toate tancurile Leopard furnizate Ucrainei de Polonia și Portugalia”, afirmă Serghei Șoigu.

Din aceeași versiune proprie a realității, contestatul ministrul rus al Apărării descrie recenta rebeliune inițiată de mercenarii Wagner, pe dos față de cele petrecute.

Prigojin se ține de promisiuni

Mercenerii lui Prigojin au preluat fără un foc de armă controlul asupra orașului-cheie Rostov-pe-Don și se apropiau de porțile Moscovei fără să fi intampinat o rezistență notabilă din partea armatei ruse.

Între timp, unul dintre canalele de Telegram apropiate liderului Wagner a publicat un mesaj audio în care Evgheni Prigojin promite „noi victorii pe front” și le mulțumește oamenilor pentru spirijin.

„Să înțelegi, marșul nostru pentru dreptate a fost îndreptat împotriva trădătorilor și a fost o mobilizare a societății nostre. Și cred că am obținut multe prin asta. În viitorul foarte apropiat, sunt sigur că veți vedea din nou victoriile noastre pe front”, susține el.

Este al doilea mesaj făcut public de Prigojin, de la revolta eşuată a mercenarilor Wagner, din 24 iunie.

#Prigojin #rebeliune #promisiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button