Ministerul Justiției a comentat pentru prima dată scandalul provocat de legea amnistiei și eliberarea a doi condamnați la închisoare pe viață. Pe de o parte, Departamentul de Justiție a declarat că „toți deținuții, inclusiv cei condamnați la închisoare pe viață, ar trebui să aibă dreptul de a spera la reintegrarea în societate și posibilitatea de a li se revizui sentința”. Pe de altă parte, Ministerul Justiției și-a exprimat regretul că cazurile unor deținuți au fost procesate „neobișnuit de rapid”. De asemenea, agenția a declanșat o anchetă și măsuri pentru prevenirea abuzurilor în aplicarea legii amnistiei.
Potrivit Ministerului Justiției, legea amnistiei prevedea inițial două modalități de amnistiere a deținuților condamnați pe viață: atenuarea pedepsei pentru cei care au executat mai mult de 25 de ani de închisoare și reducerea pedepsei de la închisoare pe viață la 30 de ani de închisoare pentru cei care nu s-au dovedit a fi expuși riscului de recidivă. Amendamentele ulterioare au oferit mai multă flexibilitate în aplicarea acestor prevederi, permițând unor deținuți care ispășesc pedepse pe viață să beneficieze de pedepse reduse și de eliberare condiționată ulterioară, a spus departamentul.
Ministerul a observat că unele amendamente introduse suplimentar în lectura finală nu au primit avizul guvernului.
Ministerul Justiției a raportat că 9 persoane condamnate la închisoare pe viață au fost eliberate. Trei dintre ei au fost contestate, două sunt atacate, un deținut eliberat a fost returnat în închisoare, altul este căutat și eliberarea altuia este în așteptare.
În ceea ce privește suspiciunile de abuz în aplicarea legii amnistiei, Ministerul Justiției a anunțat că a demarat o anchetă amănunțită asupra activităților Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și a comisiilor de evaluare a conformității.
Departamentul va lua, de asemenea, măsurile corespunzătoare. În special, va schimba conducerea Administrației Penitenciarelor, va efectua o anchetă amănunțită și va suspenda activitatea comisiilor speciale din două închisori – Rezina și Cahul, care aplică amnistia. De asemenea, vor studia mecanismul de evaluare psihologică a riscului de recidivă la deținuți și procesul de monitorizare după eliberare.
Departamentul de Justiție a declarat că va revizui componența și funcționarea comisiilor de examinare a condamnărilor pe viață, iar monitorizarea după eliberare va include măsuri suplimentare, cum ar fi monitorizarea electronică.
Sistemul penitenciar va fi, de asemenea, îmbunătățit prin investiții în infrastructură, resurse umane și programe de reabilitare a deținuților.
„Este regretabil că unele cauze care au primit mare publicitate, diferențiate de alte cauze din aceeași categorie în context și în profilul psihologic al condamnatului, au fost examinate de autoritățile competente foarte rapid, fără claritate și credibilitate”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.
De menționat că, cu o zi înainte, răspunzând la o întrebare la televizor despre dacă ministrul Justiției Veronica Mihailo-Moraru și-ar putea pierde postul, deputatul PAS Igor Chiriac a spus că premierul va decide. „Există anumite întrebări, inclusiv despre modul în care a acționat Ministerul Justiției. Problema demisiei ministrului Justiției este de competența șefului guvernului. Și așteptăm ce va spune el”, a spus Chiriac.