Politică

Primarul Ion Ceban a început din nou ședința Primăriei Chișinău cu reproșuri la adresa guvernării

Primarul Ion Ceban a început din nou ședința Primăriei Chișinău cu reproșuri la adresa guvernării. De această dată, edilul Capitalei susține că în ultimele două săptămâni, municipalitatea ar fi ținta unor atacuri nu pentru că nu și-ar face corect munca, ci pentru că guvernarea ar fi intrat deja în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian, l-a acuzat pe Ion Ceban că folosește ședințele operative ale primăriei pentru a defăima oponenții politici, transmite sursa.

Edilul Capitalei a declarat că cetățenii ar fi martorii unei „isterii create de guvernare” și a acuzat că Guvernul că ar crea probleme împotriva cărora protestează apoi:

„De două săptămâni, cetățenii din țară urmăresc o isterie creată de guvernare, în care sunt susținuți de presa galbenă. Toată lumea înțelege deja că ei singuri creează probleme, după care ies în stradă să protesteze. Se folosesc într-un mod cinic de oameni, în timp ce produc ilegalități și ne fură ca în codru. Prin asemenea acțiuni, schimbă accentele de la problemele reale, pe care tot ei le-au creat. Recurg la aceste isterii, deoarece se tem. Pe lângă tot asta, ne mai lipsesc intenționat de anumite servicii și ne lasă fără acoperire financiară, după care vin să protesteze”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, deputatul PAS, Radu Marian, i-a cerut primarului de Chișinău să nu mai organizeze online ședințele serviciilor municipale, ci să răspundă direct la întrebările jurnaliștilor și cetățenilor care l-au votat. Totodată, Marian a scris că după alegerile locale, ar ieși „mai mult la suprafață incompetența primarului și amploarea dezastrului la instituția pe care o conduce”.

„Deja de mai mult timp, Ceban folosește ședințele operative de luni cu serviciile primăriei pentru a turna zoaie peste oponenți politici și pentru a-i face „prostălani” pe chișinăuieni. Azi nu cred că va fi o excepție. În loc să facă aceste ședințe în sala de ședințe a Primăriei, în mod transparent, cu participarea presei (așa cum era întotdeauna), Ceban face ședințele online prin conferință video, pentru a se ascunde de presă și pentru a nu primi întrebări incomode. 

Acesta vrea să țină lucrările primăriei cât mai ascunse de ochiul public. Însă după alegerile locale, vedem cu toții cum iese și mai mult la suprafață incompetența primarului și amploarea dezastrului la instituția pe care o conduce: dublarea într-un singur an a costurilor de plată a dobânzilor la credite, tăierea finanțării programului afterschool de care depindeau 40 mii copii, tăierea finanțării serviciilor pentru persoane cu dizabilități și curățarea defectuoasă a străzilor după ninsoare. Pe fundalul acestor mari probleme, primarul continuă să facă politică pe Zoom și să se ascundă de presă și de societate după ecranul calculatorului. Nu pentru asta l-au votat chișinăuienii. Îi solicit primarului să nu se ascundă după conferințe zoom și să iasă în fața presei și cetățenilor orașului”, a spus deputatul PAS.

Am cerut o reacție și purtătorului de cuvânt al Guvernului, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

Nu e prima dată când Ceban acuză guvernarea. Recent, acesta a pasat vina asupra Guvernului, după ce a anunțat că primăria nu poate susține financiar activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare. Autoritatea locală a precizat că va cere bani de la Executiv pentru a reveni la practica finanțării orelor prelungite, precizând că nu este corect ca municipiului Chișinău să-i revină doar 13% din contribuția Capitalei la bugetul de stat. De cealaltă parte, ministerul Finanțelor a anunțat anterior că, în 2024, transferurile către municipiul Chișinău au fost majorate cu aproape 40 de milioane de lei.

Recent, invitați la emisiunea Cutia Neagră” de la TV8, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, și consilierul municipal, Victor Chironda, au declarat că primarul Ion Ceban trebuia să aloce în primul rând bani pentru categoriile vulnerabile și abia apoi pentru concerte și ghirlande. Potrivit acestora, există bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit în școli, dar și pentru asistenții sociali, dar Ceban i-ar economisi pentru o eventuală campanie electorală în ajunul alegerilor prezidențiale.

Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban. Aceasta a menționat: „Nu comentăm acțiunile și declarațiile electorale ale PAS privind situația gravă care au creat-o tot ei prin reformele absurde. Nu au ieșit dintr-o campanie electorală că au intrat în campania prezidențială pentru care muncesc zilnic. De fapt, ceea ce fac ei, în fiecare zi, este de a distrage atenția de la problemele și ilegalitățile pe care le comit. Printre care: închiderea de școli, universități, spitale și demiterea funcționarilor din sistemul social și educațional. Tot ei pentru anul 2024, au tăiat din bugetul pentru domeniul educație 350 milioane de lei și cer de la Chișinău. Datoria de stat a fost crescută în ultimii 3 ani cu 26 de miliarde de lei și poporul nu cunoaște pe ce s-au cheltuit acești bani”.

#Ion_Ceban#municipalitate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button