Politică

Printre cetățenii ruși de pe lista neagră a Republicii Moldova se află și președintele Vladimir Putin

În Republica Moldova, există o listă de cetățeni din Federația Rusă, cărora le este interzisă intrarea în țară. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia Rusia nu ne poate impune reguli, iar autoritățile de la Chișinău nu vor tolera încălcarea legislației țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, relatează sursa.

„Noi avem o listă lungă și noi tot îi trimitem înapoi acasă”, a spus Recean, care a punctat că președintele rus, Vladimir Putin, are interdicție de intrare în țară.

Premierul a subliniat că lista neagră nu este publică, iar unii oficiali vor afla că sunt incluși în ea atunci când vor încerca să intre în Republica Moldova.

„O să facem la un moment dat o listă publică, la moment este suficient mecanismul care funcționează astăzi. Nu știu dacă trebuie să irosesc resursele statului ca să fac o listă”, a mai menționat prim-ministrul.

„Vă asigur că nimeni care nu trebuia să intre, nu intră. Toți cei care propagă și seamănă război, o să le închidem gura”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit premierului, Rusia trebuie să respecte cetățenii și instituțiile Republicii Moldova.

„Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă. 

Ei nu pot să ne impună reguli, trebuie să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova, instituții. Nu vom tolera ca aceștia să încalce fie legislația Republicii Moldova, fie drepturile și alegerile noastre”, a conchis Dorin Recean.

TV8.md reamintește că Rusia a interzis intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni, ca răspuns la „declarațiile regulate antirusești ale acestora și aderarea Chișinăului la sancțiunile împotriva Federației Ruse”. Este vorba despre ministra de Interne Ana Revenco, dar și trei deputați PAS: Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Totodată, un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non-grata de către partea rusă, mai exact, Valeriu Manea, secretar de gradul întâi.

Se întâmplă după ce un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost desemnat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, acesta fiind obligat să părăsească țara noastră.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de deciziile autorităților ruse de a declara persona non grata un diplomat moldovean, precum și de a aplica interdicția de intrare în Federația Rusă pentru unii oficiali ai Republicii Moldova.

„MAEIE își exprimă regretul față de aceste decizii și reiterează faptul că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

#Republica_Moldova #Rusia #lista_neagra

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button