Politică

Procuratura Generală vine cu detalii privind audierea lui Dodon: Acțiunile acestuia ar fi generat pagube de peste 11 milioane de dolari pentru SA „Energocom”

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Este vorba despre dosarul penal denumit „Energocom”, precizează Procuratura Generală.

Procuratura Generală informează că astăzi, 29 decembrie 2021, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) din Codul penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Mai exact, acesta, din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11.927.173 de dolari SUA, echivalentul a 123.957.916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul audierilor de miercuri, 29 decembrie, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit.

Concomitent, dumnealui pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Subsecvent, în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligare de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art. 198 din Codul de procedură penală.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button