Economie

Prodan: costurile pentru restaurarea completă a circului sunt estimate la 11 milioane de euro

În prima fază a proiectului, autoritățile au urmărit refacerea acoperișului, iar ulterior vor fi efectuate unele lucrări pentru a preveni prăbușirea clădirii.

Ministrul Culturii Serghei Prodan a anunțat acest lucru într-un interviu recent acordat Moldpres, relatează noi.md

Ministrul a spus că restaurarea clădirii va necesita resurse financiare atât de la bugetul de stat, cât și finanțare suplimentară.

„În primăvara lui 2024 vor fi finalizate lucrările primei etape, în cadrul căreia se va reface acoperișul. În paralel, vor fi efectuate și alte lucrări de conservare la elementele structurale critice pentru a preveni degradarea clădirii. Aș dori să menționez că în 2019-2021 a fost efectuată o examinare tehnică detaliată a stării actuale a clădirii circului folosind metode moderne de scanare 3D.

Ulterior, a fost elaborat un proiect tehnic detaliat pentru restaurarea arenei principale, ținând cont de necesitatea păstrării aspectului arhitectural unic și de a-i conferi multifuncționalitate. Uniunea Europeană a alocat peste 1,8 milioane de euro pentru examinare și specificații tehnice, precum și pentru lucrările primei etape.

Sunt necesare peste 11 milioane de euro pentru refacerea completă a clădirii și reluarea funcționării circului. Lucrările în etapele următoare se pot desfășura pe cheltuiala bugetului republican și/sau prin finanțare suplimentară. În acest moment, suntem în proces de identificare a acestor resurse”, a spus Serghei Prodan.

Amintim că în luna mai clădirea circului din Chișinău a fost inclusă în Registrul monumentelor protejate de stat. Lucrările de refacere a acoperișului sunt în desfășurare din martie anul trecut. Clădirea circului a fost deschisă în 1981 și are cea mai mare sală de concerte din Republica Moldova sub forma unui amfiteatru cu o capacitate de 1900 de locuri și o arenă cu diametrul de 13 metri.

Începând din 2014, după o pauză de aproape 10 ani, Circul Chișinău și-a reluat activitățile, organizând spectacole de circ și deschizând o mică arenă.

#circ #Prodan #restaurare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button