Politică

Proiect de modificare a Constituției: Vizează imunitatea deputaților

Restrângerea inviolabilității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani ar putea servi temei pentru organele de drept să nu mai solicite acordul Parlamentului pentru a ridica imunitatea parlamentară a deputaților pentru a fi supuși reținerii, arestării, percheziționării sau transmiterii dosarului în judecată.

Un asemenea proiect de lege a fost elaborat de un grup de deputați PAS, pentru modificarea Constituției, pe care l-au transmis Curții Constituționale spre consultare și avizare, transmite sursa.

Prin modificările propuse în documentul semnat de PAS se creează circumstanțe suplimentare deputatului pentru a da acordul la petrecerea acțiunilor procesuale de către organul de urmărire penală, fără încuviințarea ridicării imunității parlamentare.

Potrivit argumentelor invocate în inițiativa legislativă, prin crearea posibilităților deputatului de a da acordul la efectuarea acțiunilor procesuale enumerate mai sus, fără încuviințarea Parlamentului ar depolitiza acțiunea dată.

Precizăm că, un proiect similar a fost înregistrat în Parlament la 2 noiembrie 2021, însă, scopul actualei inițiative legislative este de a perfecționa varianta propusă anterior, și anume de a simplifica procedura de efectuare a acțiunilor procesual penale în privința deputatului.

Menționăm că, Constituția Republicii Moldova poate fi modificată cu cel puțin 2/3 din numărul deputaților, adică – 67. PAS deține în actuala legislatură 63 e parlamentari, ceea ce face imposibilă votarea unui proiect de lege pentru modificarea Constituției. Prin urmare opoziția parlamentară ar trebui să susțină această inițiativă, pentru a avea sorț de izbândă.

#lege #proiect #Parlament

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button