InternaţionalPolitică

Protestele din Kazahstan: Armata a intrat cu blindatele contra protestatarilor

Mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați care se deplasau pe jos au intrat joi dimineață în piața principală din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, unde sute de persoane protestau pentru a treia zi împotriva guvernului, relatează sursa. S-au auzit focuri de armă în timp ce trupele se apropiau de mulțime. Poliția din Almatî a transmis că zeci de insurgenți au fost ”eliminați”.

Televiziunea de stat a raportat joi că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende toate instituțiile financiare. Internetul din țară este în mare parte oprit.

Autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul țării după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa.

Cel puțin opt membri ai poliției și ai armatei ar fi fost uciși în revoltele care au zguduit Kazahstanul în ultimele zile.

Palatul prezidențial a fost incendiat de manifestanții care au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, iar aeroportul din Almatî, cel mai mare oraș al țării, ar fi fost capturat de protestatari.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei împotriva ”ingerinței străine”.

Rusia și aliații săi din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor trimite „forțe de menținere a păcii”, așa cum a cerut Kazahstanul.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button