Fermierii au reluat de dimineață protestele. Drumul spre vama Leușeni și traseul Cahul-Cantemir sunt blocate din nou de tractoare, ne spune sursa.
În acest context, polițiștii de frontieră recomandă transportatorilor și călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.
Ieri, în pofida valului de proteste, ministrul Agriculturii a sugerat că pentru fermieri s-a făcut cât s-a putut. Vladimir Bolea a ieșit în fața presei ca să ne amintească despre toate măsurile luate până acum, fără să promită ajutoare suplimentare. Totuși, oficialul a spus că, dacă se insistă, este gata să se vadă cu protestatarii.
Cât despre cele 400 de mii de tone de motorină, promise de România, Vladimir Bolea spune că mingea este la fileul autorităților din țara vecină care urmează să facă schimbări în acte. Bucureștiul a anunțat în iulie 2023 că va trimite combustibili pentru fermierii moldoveni, însă autoritățile noastre nu au putut identifica timp de mai multe luni o companie de transport și spațiul necesar pentru depozitare. Abia după trei licitații eșuate a fost identificat un agent economic. Chiar și așa, nu se știe când motorina va ajunge la Chișinău.
Tot ieri, Bolea a anunțat că va fi creat un Consiliu, care să discute și să vină cu soluţii eficiente pentru sectorul agricol. Din acesta vor face parte fermieri și experți în agricultură. Acesta va analiza situația din teritoriu și va ține legătura cu producătorii din toate zonele țării. Structura ar urma să fie creată până la finele acestei săptămâni, dă asigurări ministrul. La sfârșitul anului trecut, după protestele fermierilor, a mai fost creată o comisie care urma să identifice soluții pentru agricultorii aflați în dificultate, însă până acum aceasta s-a ocupat doar de colectarea dosarelor și nu a înaintat nicio propunere.
#Protest#Fermieri#Acces_blocat