Economie

Deja, peste 39, 5% dintre cetățenii Republicii Moldova au primit cetățenia României

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu precizează într-o postare plasată pe pagina sa de facebook, că în perioada 01 ianuarie 2010 – 05 noiembrie 2021, 1 027 091 persoane (dintre care 746.695 adulți și 280.396 minori) cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia României conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Justiției de la București.

Conform Biroului Național de Statistică de la Chișinău la 1 ianuarie 2021, numărul populației cu reședință obișnuită (fără populația din stânga Nistrului) reprezenta 2.6 milioane de oameni.

„Astfel, numărul celor care au obținut cetățenie română în ultimii 11 ani (1 027 091 persoane) reprezintă 39,5% din numărul populației. Dar trebuie să spunem că aici nu sunt incluși cei care au obținut cetățenia română între 1991 – 2009. Mai mult decât atât conform informațiilor accesibile există câteva sute de mii de dosare de cetățenie (română) în așteptare, depuse în ultimii 3 ani. Astfel, în următorii 3-4 ani vom ajunge cu siguranță la situația când majoritatea populației Republicii Moldova va avea și cetățenie română. Cred că ar fi o premieră la nivel european și poate chiar la nivel mondial, ori situația celor două state românești este cu adevărat deosebită de alte astfel de „vecinătăți”, notează Valeriu Munteanu.

„Când (și cât) ajungem la 50% cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie română, cu siguranță, din iluziile recurente și romantice, în care ne îmbăiem acum, conform cărora „coada poate da din câine” nu va mai rămâne absolut nimic, nici populism, nici moldovenism, nici anti-românism, iar în loc nu putem să punem decât UNIREA”, mai notează fostul ministru.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button