Politică

Protestul „Șor”: „Un focar de instabilitate realizat de forțele locale consiliate de Moscova”

Protestul organizat de partidul „Șor” a fost un focar de instabilitate realizat de forțe locale, consiliate de Moscova. Opinia aparține fostului deputat Iurie Reniță și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Fostul consilier municipal Ilian Cașu a menționat că în opinia sa protestul organizat timp de o lună a fost un haos controlat pentru că a avut loc în situație de urgență, și autoritățile au permis așa ceva. Poliția nu a recurs la tortură la dispersarea acestuia, ci la fel ca la 27 august 2018, dacă cineva opunea rezistență îl lua pe sus și îl da într-o parte ori îl bagă în dubiță.

„Am fost lângă scenă, toți cei care au rostit discursuri înflăcărate s-au dus și i-au lăsat în corturi pe minori. Partidului îi trebuia o încăierare. Evident, poliția a intervenit în forță și apare întrebarea cum se face că un protest masiv de o lună de zile, cu zeci de mii de cetățeni în stradă, cu sute de cetățeni în protest permanent, se topește într-un minut și jumătate? Acest protest a fost despre dezbinare prin etichetări și plasarea cetățenilor pe baricade. Este cea mai ușoară metodă în RM de a câștiga profit politic”, a opinat Ilian Cașu.

Deputatul PAS, Dorian Istrati, a menționat că guvernarea a permis protestul, respectând principiile democratice.

„Se știa că sunt finanțați dar aceste acțiuni trebuiau documentate. Anterior nu aveam informații că protestatarii dețin cuțite, produse pirotehnice. Când au fost ridicate corturile au fost descoperite astfel de produse care puteau duce la escaladarea situației. Structurile de forță au intervenit așa cum a fost necesar să intervină”, a comentat deputatul.

Fostul deputat Iurie Reniță a menționat că dacă procurorii, SIS și poliția ar fi acumulat probe în termeni restrânși nu s-ar fi ajuns la nicio destabilizare.

„Evident că toată această mișcare a fost un focar de instabilitate realizat de forțele locale, dar în spate se trag sforile de la Moscova ori vin de aici nu departe, unde este Ambasada Rusiei. În cadrul acestei ambasade oficial activează 30 de diplomați, pe când RM are doar opt diplomați la Moscova. Vă asigur că servicile secrete rusești cu acoperire diplomatică aici la Chișinău îi ajutau și îi consiliau cum să procedeze. Sunt suficiente motive de a ne întreba de ce s-a tergiversat timp o lună acest protest. Au fost interese din toate părțile”, a comentat Iurie Reniță.

Amintim că duminică, 16 octombrie, poliția a evacuat orășelul de corturi instalat de partidul „Șor” în fața Parlamentului. Oamenii legii au menționat că în timpul protestului au înregistrat numeroase provocări, unii protestatari erau în stare de ebrietate, dețineau obiecte interzise, iar în corturile acestora au fost descoperite cutii cu produse pirotehnice.

#Șor #protest #destabilizare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button